NYT: Ukrainas pretgaisa aizsardzība bez Rietmu atbalsta spēs funkcionēt tikai līdz martam (1)

TVNET
Iris-T raķetes. Ilustratīvs attēls
Iris-T raķetes. Ilustratīvs attēls Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmām trūkst šāviņu: ja tuvākajā laikā netiks veikti papildinājumi, šāviņu pietiks tikai līdz martam, laikraksts “The New York Times” citē ASV amatpersonu teikto.

Rietumvalstu amatpersonas un militārie eksperti brīdina, ka bez ASV palīdzības Ukrainu vēl šogad var piemeklēt “kaskādes sabrukums” visā frontes garumā. Viņi norāda, ka tas notiks ne ātrāk kā pēc pāris mēnešiem. Taču vienlaikus viņi piebilst, ka bez ārēja atbalsta ir grūti iedomāties, kā Ukraina spēs noturēt savas pašreizējās pozīcijas kaujas laukā.

NYT sarunu biedri uzskata, ka līdz šā gada martam Ukrainai būs grūti uzsākt vietējos pretuzbrukumus, un līdz vasaras sākumam Ukrainas bruņotie spēki var saskarties ar grūtībām atvairīt ienaidnieka uzbrukumus. Laikraksta avoti brīdina, ka visjūtamākais munīcijas trūkums jūtams Avdijivkas apkaimē.

Ukrainas bruņotie spēki pašlaik izmanto tikai trešdaļu no nepieciešamā artilērijas lādiņu skaita, lai ikdienā noturētu savas pozīcijas, ziņo “Financial Times”. Lielākā daļa ASV piegāžu ir faktiski pārtrauktas, un ieroču ražošanas paplašināšanas process Eiropas Savienībā nenotiek pietiekami ātri.

Militārās palīdzības piešķiršana Ukrainai joprojām ir strīdus jautājums ASV Kongresā. Pagājušajā nedēļā projekts par aptuveni 60 miljardu ASV dolāru vērtas militārās palīdzības paketes piešķiršanu guva sākotnējo apstiprinājumu senātā. Tagad par to ir vēlreiz jābalso senātam un pārstāvju palātai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu