ASV palīdzības pakete, kas ietver palīdzību Ukrainai, iztur svarīgu balsojumu Senātā (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV ārējās palīdzības pakete 95 miljardu ASV dolāru apmērā, kas galvenokārt ietver jaunu militāro palīdzību Ukrainai, svētdien izturēja svarīgu balsojumu Senātā, bet republikāņi vēl var nobloķēt tās pieņemšanu.

Pakete ietver apmēram 60 miljardus dolāru Ukrainai, lai palīdzētu tai uzturēt spiedienu uz Krieviju ziemas mēnešos, kā arī palīdzību Izraēlai tās militārajā konfliktā ar teroristisko grupējumu "Hamās" un palīdzību Taivānai.

Senāts, kurā ir neliels demokrātu vairākums, nobalsoja ar 67 balsīm pret 27, pārtraucot likumprojekta procesuālo bremzēšanu.

Tādējādi ir gandrīz droši, ka tas tiks pieņemts galīgajā balsojumā ar vienkāršu balsu vairākumu. Šis balsojums varētu notikt nedēļas vidū.

Senāts reti rīko balsojumus nedēļas nogalē, un šoreiz tas sakrita ar NFL sezonas izšķirošo spēli. "Es nevaru atcerēties, kad pēdējo reizi Senāta sēde notika Superkausa svētdienā, bet, kā jau esmu teicis visu nedēļu, mēs turpināsim strādāt pie šī likumprojekta, līdz darbs būs pabeigts," pirms balsojuma izteicās Senāta demokrātu vairākuma līderis Čaks Šūmers.

"Kamēr mēs runājam, [Krievijas diktatora] Vladimira Putina iebrukums Ukrainā ir padarījis daļu Austrumeiropas par kara zonu, kādu mēs šajos reģionos neesam redzējuši kopš Otrā pasaules kara," norādīja Ņujorkas senators, piebilstot, ka vienīgā pareizā atbilde uz šiem draudiem ir likumprojekta pieņemšana un pēc iespējas ātrāk.

Palīdzības pakete šķita nolemta neveiksmei, kad republikāņi trešdien noraidīja tās agrāko versiju, kurā bija iekļauti arī daudzi ASV un Meksikas robežas drošības pasākumi. Taču ceturtdien republikāņu senatori piekāpās pēc tam, kad demokrāti palīdzību Ukrainai pilnībā atdalīja no jautājuma par robežu.

Senāta republikāņi sākotnēji pieprasīja jaunus robežas drošības pasākumus kā nosacījumu, lai atbalstītu palīdzību Ukrainai, un grūti panāktais divpartiju kompromiss, kurā palīdzība Ukrainai un Izraēlai tika apvienota ar stingrākiem imigrācijas ierobežojumiem, sākotnēji tika slavēts kā izrāviens vairākos valstij būtiskos jautājumos. Tomēr šis plāns sabruka dažu dienu laikā pēc tam, kad Tramps aicināja likumdevējus to noraidīt.

Sestdien Tramps paziņoja, ka neaizstāvētu NATO sabiedrotos, kas nepiešķir pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai. ASV prezidents Džo Baidens viņa izteikumus novērtēja kā šausminošus un bīstamus un brīdināja, ka bijušais prezidents plāno dot Putinam "zaļo gaismu lielākam karam un vardarbībai".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu