Izraēla ierosina evakuēt Rafahas iedzīvotājus uz telšu nometnēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Izraēlas valdība pirms plānotas militāras ofensīvas Gazas joslas dienvidu pilsētā Rafahā ir ierosinājusi evakuēt Rafahas iedzīvotājus uz plašām telšu nometnēm, pirmdien ziņoja ASV laikraksts "The Wall Street Journal".

Laikraksts atsaucās uz Ēģiptes amatpersonu teikto par Izraēlas priekšlikumu, kas paredz izveidot 15 telšu nometnes pie Ēģiptes robežas.

Katrā nometnē būtu apmēram 25 000 telšu, un tās atrastos Gazas joslas dienvidrietumu daļā. Ēģipte, kas robežojas ar Rafahu, būtu atbildīga par šo nometņu un lauka hospitāļu izveidošanu.

Rafaha ir pārpildīta ar simtiem tūkstošu iekšēji pārvietotu palestīniešu, kas tur ieradušies, glābjoties no karadarbības pārējā Gazas joslas teritorijā.

Izraēla karā pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās" gatavojas militārai ofensīvai Rafahā, uzskatot to par "Hamās" pēdējo bastionu Gazas joslā.

Priekšlikums par Rafahas iedzīvotāju evakuāciju ticis iesniegts Ēģiptei pēdējo dienu laikā, ziņoja "The Wall Street Journal". Izraēlas valdība ir aicinājusi ANO organizācijas, kas strādā šajā reģionā, palīdzēt evakuēt civiliedzīvotājus no Rafahas.

Visam, kas notiek Gazas joslas dienvidos pie Ēģiptes robežas, jānotiek, pilnībā respektējot civiliedzīvotāju aizsardzību, pirmdien Ņujorkā sacīja ANO preses sekretārs Stefans Dižarriks.

"Mēs nebūsim līdzdalībnieki cilvēku piespiedu pārvietošanā. Pašlaik Gazas joslā nav nevienas vietas, kas būtu droša," teica Dižarriks.

Francija evakuē 42 cilvēkus no Gazas joslas

Francija pirmdien evakuēja no Gazas joslas 42 cilvēkus, tai skaitā Francijas pilsoņus un Francijas kultūras institūta personālu, paziņoja Francijas Ārlietu ministrija.

"Pēc Francijas pieprasījuma 42 cilvēki šodien atstāja Gazas joslu caur Rafahas robežšķērsošanas punktu", dodoties uz Ēģipti, teikts ministrijas paziņojumā.

Pēc oficiāliem Francijas pieprasījumiem tagad kara pārņemto Gazas joslu ir atstājuši vairāk nekā 200 cilvēku, piebilda Ārlietu ministrija.

Par jauno evakuāciju ir paziņots dažas dienas pēc tam, kad ārstniecības trūkuma dēļ nomira pedagogs, kurš 20 gadus bija strādājis Francijas institūtā Gazas joslā.

Ārlietu ministrija paziņoja, ka jaunā evakuācija tika nodrošināta ar Francijas varas iestāžu palīdzību "visaugstākajā līmenī".

Evakuētie tika nodoti Francijas diplomātiskajam personālam Ēģiptē, un lielākā daļa no viņiem tiks repatriēti uz Franciju.

"Mēs paliekam gatavi atvieglot citu cilvēku aizbraukšanu, kuru stāvoklim Gazā seko Francija, lai atļautu viņu evakuāciju uz mūsu valsti," teikts ministrijas paziņojumā.

Francija aicināja Izraēlu veikt "konkrētus pasākumus, lai aizsargātu" civiliedzīvotājus Gazas joslā, un vēlreiz aicināja izbeigt karadarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu