Britu leiboristi antisemītisku izteikumu dēļ atsauc atbalstu kandidātam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Opozīcijā esošā Lielbritānijas Leiboristu partija pirmdien atteikusies atbalstīt vēlēšanu kandidātu, kurš apgalvojis, ka Izraēla pieļāvusi palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" uzbrukumu 7.oktobrī, lai tai būtu iegansts iebrukt Gazas joslā.

Leiboristu partija pagājušajā mēnesī izraudzījās Azharu Ali kā savu kandidātu 29.februārī paredzētajās ārkārtas vēlēšanās par vietu Pārstāvju palātā. Drīz pēc tam laikrakstā tika publicēti viņa izteikumi pagājušā gada vietējās partijas sanāksmes laikā.

Ali atvainojās, un leiboristu augstākās amatpersonas paziņoja, ka viņa izteikumi ir pilnīgi nepieņemami, taču partija uzreiz nenorobežojās no skandalozā kandidāta. Tomēr vēlāk partija paziņoja, ka, lai gan ir par vēlu aizstāt Ali vēlēšanu biļetenā ar citu kandidātu, partija atsauc savu atbalstu viņam.

"Mēs saprotam, ka šie ir ļoti neparasti apstākļi, taču ir būtiski, lai jebkurš leiboristu izvirzītais kandidāts pilnībā pārstāvētu leiboristu mērķus un vērtības," teikts partijas paziņojumā.

Ali dalība partijā apturēta uz laiku, kamēr tiek veikta izmeklēšana. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja Ali tiks ievēlēts, viņš darbosies kā neatkarīgs likumdevējs.

Kīrs Stārmers kopš stāšanās pie leiboristu stūres 2020.gadā centies nostādīt partiju uz politiskā vidusceļa pēc tam, kad viņa priekšgājējs Džeremijs Korbins, kas pārstāvēja partijas galēji kreiso spārnu un iestājās par galveno rūpniecības nozaru un infrastruktūras nacionalizāciju, bija izraisījis šķelšanos partijā.

Pirms šogad Lielbritānijā paredzētas vēlēšanām leiboristi aptaujās ar divciparu pārsvaru apsteidz valdošos konservatīvos.

Stārmers arī centies uzlabot attiecības ar Lielbritānijas ebreju kopienu un apsolījis izskaust antisemītismu, kas, kā tiek uzskatīts, aptraipīja partiju Korbina laikā. Korbins bija stingrs palestīniešu atbalstītājs. 2020.gadā Korbina dalība partijā tika apturēta pēc tam, kad viņš apgalvoja, ka oponenti politisku iemeslu dēļ pārspīlējuši antisemītisma apmērus partijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu