Zelenskis Parīzē paraksta divpusēju vienošanos drošības jomā

TVNET
Papildināts 23:57, 16. februāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

16. februāra vakarā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradies Parīzē, lai ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu parakstītu divpusēju nolīgumu par “drošības garantijām”.

“Plānota tikšanās ar prezidentu Makronu un svarīga vienošanās. Mūsu sadarbība dod rezultātus Ukrainas un visas mūsu Eiropas aizsardzībā,” saziņas vietnē “X” rakstīja valsts vadītājs.

Pievakarē kļuva zināms, ka Francijas un Ukrainas prezidenti piektdien, 16.februārī parakstījuši divpusēju vienošanos drošības jomā. 

Vienošanās ir divpusēja, taču iekļaujas kolektīvā loģikā, konkrēti 2023.gada 12.jūlijā Viļņā pieņemtās G7 valstu un valdību vadītāju deklarācijas, kā arī ES deklarācijas Ukrainas atbalstam kontekstā. Vienošanās ir noslēgta uz 10 gadiem un ietver precīzas saistības, tajā skaitā finansiālas. Tā samērā detalizēti iezīmē prioritārās sadarbības jomas, kuras kopīgi identificējušas Francija un Ukraina, lai sasniegtu mērķi iezīmēt ilgtermiņa atbalstu Ukrainai, formalizējot saistības ar Kijivu, kā arī sūtīt Krievijai skaidru signālu par kolektīvo apņēmību atbalstīt Ukrainu ilgtermiņā gan militārā, gan civilā jomā. Pēc artilērijas koalīcijas izveides, kuras vadību Francija uzņēmās 2024.gada janvārī, tiks pastiprināta sadarbība artilērijas jomā.

Pirms vizītes Parīzē Zelenskis apmeklēja Berlīni, kur viņš un Vācijas kanclers Olafs Šolcs parakstīja divpusēju nolīgumu par sadarbību drošības jomā, turpinot G7 deklarāciju par “drošības garantijām” Ukrainai.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs šī nolīguma parakstīšanu nosauca par vēsturisku soli.

Prezidenta kanceleja ir publicējusi nolīguma tekstu par sadarbību drošības jomā ar Vāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu