Piektdien, 16. februārī, Krievijas Federālais sodu izpildes centrs (FSIN) paziņoja, ka kolonijā Jamalas Ņencu autonomajā apvidū miris opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs. Nepārtrauktā vajāšana, ko īstenoja Krievijas varasiestādes, noteikti ietekmēja Navaļnija veselību, turklāt 2020. gadā viņš tika saindēts ar ķīmisko ieroci "Novičok". Pēc šī notikuma viņš tika pārvests uz Berlīni, kur, pēc paša vārdiem, iemācījās no jauna staigāt un runāt. 2021. gada janvārī Navaļnijs tika aizturēts, tikko kā atgriezās atpakaļ Krievijā, un visu neilgo atlikušo mūžu aizvadīja ieslodzījumā. Nāves brīdī Krievijas diktatora Vladimira Putina nīstākajam kritiķim bija 47 gadi. Kā Kremlis gadiem centās iznīcināt Navaļniju un "novest visu līdz galam"?

Navaļnija veselības tēma daudzus gadus ir bijusi mediju uzmanības centrā. Veselības problēmas, ar kurām saskārās opozīcijas politiķis, vistiešākajā veidā bija saistītas ar vajāšanām, kurām viņš tika pakļauts Krievijā pēdējos gados – vēl pirms nokļūšanas cietumā.

 Nebrīvē Kremļa opozicionārs piedzīvoja dažādas veselības problēmas. Sodu Navaļnijs sākotnēji izcieta labošanas darbu kolonijā Vladimiras apgabala Pokrovā, kur jau īsi pēc ierašanās viņam neļāva normāli gulēt. Nakts laikā reizi stundā kāds no kolonijas darbiniekiem viņam sejā spīdināja lukturīti un skaļi ziņoja, ka ieslodzītais atrodas savā vietā.

2021. gada marta nogalē Navaļnijs kolonijā pieteica badastreiku, jo viņam tika liegti ārsta apmeklējumi. Šajā laikā viņš sūdzējās par stiprām sāpēm mugurā, kāju nejutīgumu, turklāt sāpju dēļ viņš nevarēja atbalstīties uz vienas kājas. Kā norādīja viņa advokāts, šajā laikā no kolonijas sanitārās daļas viņam tika atnestas tikai divas ibuprofēna tabletes.

Pie jebkuras iespējas kolonijas administrācija Navaļniju ievietoja karcerī, piemēram, kad viņš nesasveicinājās ar apsargu, stāvēja ar atpogātu jaku, nomazgājās nelaikā vai atteicās mazgāt kolonijas žogu. Arī karcerī viņš vairākas reizes atradās slims: viņu mocīja drudzis un stiprs klepus. Tā kā karcerī gulta dienas laikā tiek piestiprināta pie sienas, apgulties nebija iespējams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X