Lielbritānija atbalsta Rites kandidatūru NATO ģenerālsekretāra amatam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Nīderlandes premjerministrs Marks Rite.
Nīderlandes premjerministrs Marks Rite. Foto: SIPA/Scanpix

Lielbritānija, Vācija un ASV paudušas atbalstu līdzšinējā Nīderlandes premjerministra Marka Rites kandidatūrai NATO ģenerālsekretāra amatam.

Lielbritānijas premjerministra Riši Sunaka preses pārstāvis paziņoja, ka Lielbritānija spēcīgi atbalsta Rites kļūšanu par nākamo NATO ģenerālsekretāru. Viņš norādīja, ka Lielbritānija vēlas kandidātu, kas saglabās NATO spēcīgu.

"Rite visā aliansē tiek augstu cienīts, viņa veikums aizsardzības un drošības jomā ir nopietns, un viņš nodrošinās to, kas alianse arī turpmāk ir spēcīga, gatava aizsardzībai un atturēšanai," norādīja amatpersona.

Arī ASV prezidents Džo Baidens atbalsta Rites nonākšanu NATO ģenerālsekretāra amatā, trešdien apliecināja ASV amatpersona. "Savienotās Valstis mūsu sabiedrotajiem, NATO sabiedrotajiem, ir skaidri norādījušas, ka, mūsuprāt, Rites kungs būtu lielisks NATO ģenerālsekretārs," žurnālistiem šodien sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs.

Arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs atbalsta Riti, paziņoja valdības preses pārstāvis. "Pateicoties viņa milzīgajai pieredzei, lielajām zināšanām drošības politikā un spēcīgajām diplomātiskajām prasmēm, viņš ir izcils kandidāts," platformā "X" paziņoja Vācijas valdības preses pārstāvis.

Baidena atbalsts, visticamāk, par labu Rites kandidatūrai noslieks arī citus sabiedrotos, prognozē izdevums "Politico".

Rites nonākšanu alianses vadītāja amatā atbalsta divas trešdaļas NATO valstu, trešdien ziņoja "Politico".

Līdzšinējā NATO ģenerālsekretāra Stoltenberga pilnvaru termiņš beigsies oktobrī, un pieaug spiediens atbalstīt Rites kandidatūru vēl pirms jūlijā Vašingtonā gaidāmā NATO samita.

Lai nonāktu NATO ģenerālsekretāra amatā, Ritem būs jāsaņem visu alianses dalībvalstu atbalsts.

Tas nozīmē, ka atbalsts būs jāsaņem arī no Turcijas un Ungārijas, kas izrādījušās stipri problemātiskas jaunu dalībvalstu uzņemšanas procesā.

Turcija, kā ticis ziņots, vēlējusies saņemt zināmas garantijas, pirms tā pauž atbalstu Ritem.

Savukārt Ungārijai jau ilgstoši ir domstarpības ar Nīderlandes premjeru.

Nīderlandes Bruņoto spēku aizsardzības priekšnieks ģenerālis Onno Eihelsheims sarunā ar Nīderlandes televīziju nedēļas nogalē izteicies, ka Rite nonākšana augstajā amatā ir "ļoti ticama".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu