Video Navaļnija mātei parādīts dēla līķis (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ieslodzījumā cietumā Krievijas Galējos Ziemeļos mirušā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija māte ceturtdien paziņojusi, ka amatpersonas izdara uz viņu spiedienu, lai panāktu Navaļnija apglabāšanu slepenībā.

Ludmila Navaļnaja sacīja, ka viņai vairākas dienas liegts piekļūt dēla mirstīgajām atliekām, bet vakar beidzot atļauts tās apskatīt Saļehardas morgā

"Vakar vakarā viņi mani slepus aizveda uz morgu, kur man parādīja Alekseju," Navaļnija komanda publicētajā video pavēstīja Ludmila Navaļnaja. Viņa sacīja, ka amatpersonas vēlas, lai Navaļnijs tiktu apbedīts slepeni, bez iespējas atvadīties.

"Viņi mani šantažē, izvirza nosacījumus, kur, kad un kā Aleksejs jāapbedī. Tas ir nelikumīgi," sacīja māte.

"Viņi vēlas mani aizvest uz kapsētas malu pie svaiga kapa un pateikt: Te guļ tavs dēls. Es esmu pret to," uzsvēra sieviete. "Es gribu, lai tiem, kam Aleksejs ir dārgs, visiem, kam viņa nāve kļuva par personīgu traģēdiju, būtu iespēja atvadīties no viņa," viņa piebilda.

Ludmila Navaļnaja sacīja, ka ierakstījusi šo video, jo izmeklētāji viņai draudējuši. "Skatoties man acīs, viņi teica, ka, ja es nepiekritīšu slepenām bērēm, viņi kaut ko izdarīs ar mana dēla līķi (..). Es lūdzu, lai mana dēla līķis man tiktu atdots nekavējoties," viņa sacīja.

Krievijas varasiestādes 16.februārī pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu