Lauksaimniecības produktu importa strīds: Polija skaidro, kāpēc neieradās uz tikšanos ar Ukrainas pārstāvjiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jakun Orzechowski/Agencja Wyborcza.pl

Polija un Ukraina ir tālu no vienošanās par Ukrainas lauksaimniecības produktu importu, ko uz robežas bloķē protestējošie Polijas lauksaimnieki, piektdien aģentūrai AFP pavēstīja premjerministra Donalda Tuska biroja vadītājs.

Poļu kravas automašīnu vadītāji un lauksaimnieki pēdējos mēnešos ir bloķējuši robežkontroles punktus, sūdzoties par, viņuprāt, negodīgo konkurenci un lauksaimniecības produktu importu no Ukrainas. Robežas bloķēšana izraisījusi spriedzi Kijivas un Varšavas starpā.

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs piedāvāja sarunas un šodien apmeklēja robežu, bet Polija savu pārstāvi neatsūtīja. Līdz šim ir notikušas zemāka līmeņa sarunas, bet bez panākumiem.

Tuska biroja vadītājs Jans Grabecs sacīja, ka abas puses ir tālu no vienošanās un pagaidām nav rasts risinājums, kas apmierinātu Poliju vai Polijas lauksaimniekus. "Diemžēl pagaidām nav Ukrainas piedāvājuma, kas ļautu cerēt uz izkļūšanu no strupceļa," viņš piebilda.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nosūtīja Šmihaļu uz robežu cerībā izbeigt strupceļu, kas, pēc viņa sacītā, ir aizkavējis palīdzības un ieroču piegādi Ukrainai.

"Diemžēl Polijas valdības amatpersonas neieradās, bet mēs publiski vērsāmies pie viņiem, sniedzām savus priekšlikumus un turpināsim šo darbu," paziņoja Šmihaļs.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc Polijas amatpersonas nav ieradušās, Tuska biroja vadītājs sacīja, ka tikties pie robežas "šobrīd nav jēgas". "Nav abpusēji apmierinošu risinājumu, un nav lietderīgi rīkot tikšanos, lai apstiprinātu, ka nav kompromisa," viņš piebilda.

Polijas premjerministrs ceturtdien paziņoja, ka abas valstis 28.martā rīkos sarunas Varšavā un ka kaimiņvalstu ministri ir sazinājušies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu