Eiropas Komisijas vadītāja: Ukraina martā saņems 4,5 miljardus eiro (1)

TVNET
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena sestdien, 24. februārī, pēc tikšanās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmigalu Kijivā paziņoja, ka jau martā valsts saņems pirmo finansiālo palīdzību saskaņā ar jauno ES atbalsta programmu.

“Mēs apspriedām nākamos soļus 50 miljardu eiro atbalsta sniegšanā Ukrainai. Pirmais maksājums 4,5 miljardu eiro apmērā tiks veikts martā,” savā kontā “X” rakstīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja.

Fon der Leiena sacīja, ka Kijivā viņa ar Ukrainas varasiestādēm apsprieda arī Ukrainas eksporta problēmas uz robežas ar Poliju un kopīgu darbu aizsardzības nozarē.

Dienas sākumā politiķe sacīja, ka ES turpinās finansiāli atbalstīt Ukrainu un apgādāt to ar ieročiem, munīciju un pretgaisa aizsardzības aprīkojumu. Eiropadomes vadītājs Šarls Mišels informēja, ka kopš 2022. gada 24. februāra ES palīdzības programmās Ukrainai ir piešķīrusi vairāk nekā 130 miljardus eiro.

ES 2024. gada 1. februāra samitā Briselē vienojās par ilgtermiņa palīdzību Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā. Palīdzības pakete ilgs četrus gadus, un tā ietver 33 miljardus eiro aizdevumos un 17 miljardus eiro neatmaksājamu dotāciju veidā. Lai saņemtu finansējumu, Kijivai jāievēro demokrātijas principi un cilvēktiesības.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu