Foto Vācijas ārlietu ministrei Odesas apmeklējuma laikā nākas meklēt patvērumu viesnīcas bunkurā (1)

Paziņo par jaunu vārda "Kijiva" pareizrakstību
TVNET
Vācijas ārlietu ministre Annalena Bērboka devusies uz Ukrainu, lai atzīmētu otro gadadienu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Odesas ostā no ostas pārvaldes vadītāja Denisa Pavilitanti-Karpova viņa dāvanā saņem Ukrainas graudus. Odesa, 2024. gada 24. februāris
Vācijas ārlietu ministre Annalena Bērboka devusies uz Ukrainu, lai atzīmētu otro gadadienu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Odesas ostā no ostas pārvaldes vadītāja Denisa Pavilitanti-Karpova viņa dāvanā saņem Ukrainas graudus. Odesa, 2024. gada 24. februāris Foto: picture alliance / photothek/Scanpix

Vācijas ārlietu ministres Annalēnas Bērbokas vizītes laikā Ukrainas ostas pilsētā Odesā vietējās varas iestādes izsludināja gaisa trauksmi. Ministre, Vācijas vēstnieks Martins Jēgers un pārējā delegācija devās uz viesnīcas patvertni. Pēc aptuveni ceturtdaļstundas trauksme tika atcelta. Bērboka un pārējie viesnīcas iemītnieki varēja atstāt bunkuru.

Bērboka ieradās Odesā kopā ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu. Šis ir viņas sestais brauciens uz Ukrainu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Vizītes laikā Odesā Bērboka pauda neizpratni par Polijas lauksaimnieku protestiem pie robežas ar Ukrainu un sacīja, ka tikai daži procenti Ukrainas graudu tiek eksportēti caur Poliju. “Protestējošo lauksaimnieku apsūdzībās pilnīgi trūkst faktu”. Zaļo politiķe brīdināja par diplomātiskās eskalācijas izraisīšanu starp Poliju un Ukrainu.

Paziņo par jaunu Ukrainas galvaspilsētas nosaukuma pareizrakstību

Ukrainai tā ir “maza detaļa” cīņā par “vēsturisko taisnīgumu”: turpmāk Vācijas valdība rakstīs “Kijiva” (Kyjiw), nevis “Kijeva” (Kiew), vizītes laikā Odesā paziņoja ārlietu ministre Bērboka.

“Mēs esam izdarījuši to, kas jau sen bija jāizdara: jūsu galvaspilsētas rakstību ukraiņu valodā,”

preses konferencē Odesā kopā ar savu kolēģi Dmitro Kulebu sacīja ārlietu ministre Annalēna Bērboka.

Ukraina jau sen bija lūgusi mainīt vācu valodas pareizrakstību, lai tā būtu tuvāka ukraiņu galvaspilsētas nosaukumam. Ukraiņi uzskata, ka vārds “Kijeva” ir pārāk tuvs krievu valodai.

Savukārt Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba, uzrunājot žurnālistus, uzsvēra, ka “tiks pieņemti visi Ukrainas uzvarai nepieciešamie lēmumi” un ka Vācijai “šeit būs liela nozīme”.

“Putins 731 dienu, divus gadus, vēlējās salauzt Ukrainas tautu. Ukraiņi nekad nav bijuši vienotāki, mēs kā eiropieši nekad neesam bijuši vienotāki,” piebilda Ukrainas ārlietu ministrs.

Viņa Vācijas kolēģe sacīja, ka Vācija dara visu, lai atbalstītu Ukrainu, “apzinoties, ka tas var notikt arī ar mums”.

Bērboka un Kuleba apmeklēja Odesas ostu un Pestītāja Pārvērtību katedrāli, kas tika bojāta Krievijas apšaudē.

Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas pilnā mēroga agresijas otrajā gadadienā Kijivā ieradās Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, Itālijas premjerministre Džordžija Meloni, Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kroo un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Ieradās arī bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Rietumvalstu līderi, ārlietu ministri un diplomāti dienas gaitā nāca klajā ar daudziem paziņojumiem un video vēstījumiem par pilna mēroga kara sākuma otro gadadienu un pauda solidaritāti ar Ukrainu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu