Video “Bloomberg”: Austrumeiropā pieaug vilšanās par vecās Eiropas vēlmi un spēju apbruņot Ukrainu (4)

TVNET
Polijas Ministru prezidents Donalds Tusks un ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis ierodas lidostā Parīzē, lai tiktos ar Francijas prezidentu un pēc tam dotos uz Berlīni. 2024.gada 12.februāris
Polijas Ministru prezidents Donalds Tusks un ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis ierodas lidostā Parīzē, lai tiktos ar Francijas prezidentu un pēc tam dotos uz Berlīni. 2024.gada 12.februāris Foto: EPA/Scanpix

Rietumeiropas valstu kavēšanās ar militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai vairo neapmierinātību Austrumeiropas valstīs un ilgtermiņā tas var sākt apdraudēt Eiropas integrāciju, raksta ASV biznesa ziņu aģentūra “Bloomberg”. Tikmēr ASV vērojamais iekšpolitiskais strupceļš ietekmēs to, kā sabiedrotie uztvers ASV solītās drošības garantijas.

Saspīlējums saistībā ar Eiropas Savienības nespēju izpildīt savu solījumu gada laikā nodrošināt Ukrainu ar vienu miljonu artilērijas lādiņu liecina par plaisas padziļināšanos starp Rietumeiropu un Austrumeiropu, tā, pamatojoties uz intervijām ar vairāku Eiropas valstu amatpersonām, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Aģentūras aptaujātie Eiropas diplomāti uzskata, ka

gadījumā, ja Krievija uzvarēs karā pret Ukrainu, “Rietumeiropai netiks piedots”, tā zaudēs uzticību, un viss Eiropas integrācijas projekts varētu tikt apdraudēts.

Viens no iemesliem ir vairāku Rietumeiropas valstu stingrība attiecībā uz to, no kurienes Ukrainai piegādāt artilērijas lādiņus. Francija aktīvi uzstājusi, ka attiecīgajām investīcijām jāpaliek tikai Eiropas Savienībā, kas jau ir palēninājis raķešu piegādi. Turklāt Kipra un Grieķija ģeopolitisku iemeslu dēļ iebilst pret raķešu iegādi no Turcijas. Tikmēr Austrumeiropas valstīm tas liek domāt, ka

“Rietumi, šķiet, nesaprot situācijas steidzamību,”

sacīja viena no “Bloomberg” uzrunātajām amatpersonām.

Kādas Eiropas valsts amatpersona sacīja, ka gadījumā, ja Krievija uzvarēs, viņa valsts vairs nepirks ieročus no Francijas, bet tā vietā veidos partnerattiecības aizsardzības jomā ar ASV, Apvienoto Karalisti un Ukrainu, jo tās ir uzticamākas sabiedrotās.

Austrumeiropas valstis arī kritizē Vāciju. Lai gan nomināli tā ir viena no lielākajām militārās un finansiālās palīdzības sniedzējām Ukrainai, Vācijas lēmums nepiešķirt Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes “Taurus” ir sadusmojis Eiropas valstu galvaspilsētas uz austrumiem no Berlīnes, norāda “Bloomberg”.

Austrumeiropas neuzticība Rietumeiropai ir redzama arī jaunā NATO ģenerālsekretāra meklējumos. Lai gan lielākā daļa NATO dalībvalstu atbalsta ilggadējā Nīderlandes premjerministra Marka Rites kandidatūru, Rumānijas prezidenta Klausa Johanisa izvirzīšanu pamudinājis Rites komunikācijas trūkums ar Austrumeiropas valstīm, piebilda “Bloomberg”.

Sikorskis: ASV neveiksmes var veicināt kodolieroču iegādi

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis intervijā “Bloomberg TV” ziņām izteica pieņēmumu, ka tādas valstis kā Polija varētu apsvērt kodolieroču iegādi, ņemot vērā pašreizējo situāciju, kad ASV iekšējo domstarpību dēļ nav iespējams apstiprināt nākamo palīdzības paketi Ukrainai.

Polijas ietekmīgais ārlietu ministrs atzina, ka ASV nonākšana strupceļā ietekmēs to, kā sabiedrotie uztvers ASV solītās drošības garantijas.

“Ja ASV sabiedrotie būs vīlušies un sapratīs, ka Savienotās Valstis nespēj viņiem palīdzēt pat situācijā, kad to vēlētos virspavēlnieks [prezidents], tas atstās dziļas sekas uz visām ASV sabiedroto attiecībām pasaulē. Dažas valstis varētu sākt vilcināties, bet citas varētu apsvērt savu kodolieroču programmu izstrādi,” sacīja Sikorskis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu