Atvaļinātais ASV ģenerālleitnants Bens Hodžess nolēmis pirmoreiz izmēģināt spēkus politikā. Bijušais ASV armijas vienību Eiropā komandieris pašlaik dzīvo Vācijā, taču šovasar plāno uz vairākiem mēnešiem atgriezties dzimtenē. Nostiprinoties Donalda Trampa izredzēm rudenī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, Hodžess mēģinās amerikāņu vēlētājiem skaidrot, kāpēc viņa valstij ir jāpalīdz Ukrainai un sabiedrotajiem Eiropā. "Ja Krievija uzvarēs Ukrainu, tad sāks gatavoties uzbrukumam NATO," viņš teica intervijā Lietuvas portālam "15min.lt".

Hodžess pagājušonedēļ Viļņas drošības forumā izteicās, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā Lietuvai ir jābūt gatavai pašai aizstāvēties vismaz divas nedēļas. Tas raisīja diskusijas arī Latvijas sociālo tīklu vidē. Piedāvājam iepazīties ar lietuviešu kolēģu sagatavoto interviju, kurā Hodžess izklāsta savu skatījumu par Baltijas valstu drošību, kā arī dod trīs ieteikumus Lietuvas valdībai.

— Krievija nesen ieņēma Avdijivku, kas ir lielākā Krievijas uzvara deviņu mēnešu laikā. Tāpat arī Krievija attīsta uzbrukumu citos virzienos no Zaporižjas līdz Harkivas un Luhanskas apgabalam. Vai Krievijas uzbrukums uzņem apgriezienus?

— Es teiktu citādi. Jā, šobrīd Ukrainas bruņoto spēku stāvoklis ir sarežģīts. Viņi ir nesuši daudz upuru, bet Rietumu un jo īpaši manas valsts, ASV, atbalsts šobrīd nav skaidrs.

Tomēr vērtēsim to plašākā kontekstā. Karš notiek jau desmit gadus, kopš Krievija iebruka un nelikumīgi anektēja Krimu un sagrāba teritoriju Donbasā.

Pēc desmit kara gadiem, neskatoties uz visiem milzīgajiem resursiem un priekšrocībām, viņi ir ieguvuši mazāk par 20% no Ukrainas teritorijas. Krievijas flote ir bijusi spiesta atstāt Sevastopoli. Puse Melnās jūras flotes atrodas zem ūdens. Krievijas bruņotie spēki baidās lidot Ukrainas gaisa telpā, tāpēc raķetes palaiž ārpus Ukrainas. Ir miruši vai ievainoti vairāk nekā pusmiljons karavīru, iznīcināti tūkstošiem transportlīdzekļu.

Krievijai ir daudz vairāk problēmu nekā redzam no pirmā acu uzmetiena.

Tās ekonomikai ir milzīgas problēmas. Viņiem ir

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X