ASV Augstākā tiesa piekrīt izskatīt Trampa "imunitātes" lietu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Augstākā tiesa trešdien piekrita izskatīt Donalda Trampa apgalvojumu par viņa kā bijušā prezidenta imunitāti pret kriminālvajāšanu par darbībām viņa prezidentūras laikā, tālāk aizkavējot Trampa prāvu par iejaukšanos 2020.gada prezidenta vēlēšanās.

Augstākā tiesa paziņoja, ka sāks izskatīt argumentus šajā lietā nedēļā, kas sāksies 22.aprīlī, un Trampa prāva par iejaukšanos vēlēšanās pagaidām tiek atlikta.

Trampam bija paredzēts 4.martā stāties tiesas priekšā Vašingtonā, lai atbildētu uz apsūdzībām sazvērestībā ar mērķi atcelt 2020.gada prezidenta vēlēšanu rezultātus. Tiesvedība šajā prāvā tomēr ir iesaldēta, kamēr viņa imunitātes lieta tiek virzīta uz priekšu caur tiesām.

77 gadus vecais Tramps, kuram ir vislabākās izredzes iegūt Republikāņu partijas nomināciju prezidenta vēlēšanām novembrī, apsveica Augstākās tiesas lēmumu izskatīt šo lietu.

"Bez Prezidenta imunitātes Prezidents nespēs pienācīgi funkcionēt vai pieņemt lēmumus vislabākajās Amerikas Savienoto Valstu interesēs. Viņu nedrīkst vadīt bailes no atmaksas!" Tramps paziņoja savā sociālo mediju platformā "Truth Social".

Augstākā tiesa, kurā dominē tiesneši ar konservatīviem uzskatiem, paziņoja, ka, piekrītot izskatīt šo lietu, tā "nepauž viedokli" par zemākas instances tiesas lēmuma noraidīt Trampa imunitāti "pamatotību".

Sprieduma pieņemšana šajā lietā ir gaidāma līdz Augstākās tiesas pašreizējā darbības termiņa beigām jūnijā.

Jautājums par to, vai bijušais ASV prezidents ir imūns pret kriminālvajāšanu par darbībām savas prezidentūras laikā, ir bez precedenta ASV jurisprudencē, jo pirms Trampa neviens bijušais ASV prezidents netika apsūdzēts kādā noziegumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu