Video ISW: Krievija ļoti riskē ar lidmašīnām, lai gūtu taktiskus panākumus Avdijivkas virzienā (11)

TVNET
Papildināts 09:13, 3. marts, 2024
Foto: Ekrānuzņēmums no video

ASV Kara izpētes institūta (ISW) eksperti uzskata, ka Krievijas armija ir gatava riskēt ar turpmākiem lidmašīnu zaudējumiem, cenšoties iegūt taktiskās priekšrocības Avdijivkas apgabalā gar līniju Avdijivka-Doņecka. Pēc pēdējā “lidojošā radara” A-50 notriekšanas šā tipa lidmašīnas krievi vairs neizmanto, tādēļ iznīcinātāji ir spiesti pielidot tuvāk saviem potenciālajiem mērķiem.

Ukrainas gaisa spēki 2.martā paziņoja, ka 1.marta rītā Ukrainas armija iznīcinājusi vienu Su-34 lidmašīnu, kas bombardēja Ukrainas pozīcijas valsts austrumos.

Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks vēlāk pavēstīja, ka Ukrainas spēki mēģinājuši notriekt vēl divas Krievijas Su-34 un vienu Su-35, un vienu no tām – Su-34 patiešām notriekuši. Tas noticis sestdien, 2.martā.

Līdz ar to kopumā kopš 17. februāra Ukrainas aizsardzības spēki ir notriekuši 15 Krievijas lidmašīnas.

Gaisa spēku pārstāvis Jurijs Ignats (Yuriy Ignat) sacīja, ka Krievijas spēki pēdējās sešās dienās kopš A-50 iznīcināšanas 23. februārī virs Azovas jūras nav izvietojuši tāldarbības radaru atklāšanas lidmašīnas A-50. Ignats izteica pieņēmumu, ka A-50 lidmašīnu trūkums liek Krievijas iznīcinātājiem - bumbvedējiem Su-34 un Su-35 lidot tuvāk saviem triecienu mērķiem.

ISW ziņojumā norādīts: iepriekšējie Krievijas gaisa kuģu zaudējumi ir likuši Krievijas spēkiem uz laiku samazināt gaisa aktivitātes visā Ukrainā, taču pēdējo nedēļu laikā Ukrainā pieaugošais Krievijas kara lidmašīnu zaudējumu skaits vēl nav licis okupantiem ievērojami samazināt taktiskās gaisa aktivitātes.

ISW lēš, ka pēdējās Avdijivkas ieņemšanas dienās Krievijas spēki uz laiku ieguva ierobežotu un lokālu gaisa pārsvaru. Tie, visticamāk, cenšas tagad to atjaunot, lai atbalstītu Krievijas spēku taktisko virzīšanos uz rietumiem no Avdijivkas, un ir nolēmuši, ka ofensīvo operāciju turpināšana ar gaisa atbalstu ir svarīgāka par risku zaudēt vairāk lidaparātu.

ISW lēš, ka 15 lidmašīnu un, iespējams, dažu augsti apmācītu pilotu zaudējums aptuveni divu nedēļu laikā Krievijas militārajiem spēkiem nav mazsvarīgs, ņemot vērā, ka Krievijai, iespējams, ir aptuveni 300 dažādu “Sukhoi” iznīcinātāju.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu