Berlīnē Sarkanās armijas frakcijas RAF teroristu meklēšanas laikā aizturēti divi cilvēki (1)

TVNET/LETA
Papildināts 13:34, 3. marts, 2024
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Svētdienas rītā Berlīnē Vācijas specvienības veikušas vēl vairākus arestus, kas saistīti ar tā dēvētās Sarkanās armijas frakcijas RAF teroristiem. Policija pašlaik pārmeklē bijušo rūpniecisko teritoriju Berlīnē, meklējot RAF teroristus Burkhardu Garvegu un Ernstu Volkeru Štābu, kuri ilgstoši slēpušies. Ir veikti aresti.

Kopš plkst.7.30 Berlīnes Frīdrihšteinas rajonā notiek plaša policijas operācija, kas ir daļa no RAF teroristu Ernsta Volkera Štāba un Burkharda Garvēga meklēšanas. Par to ziņoja laikraksts "Bild". Lejassaksijas federālā zemes kriminālpolicija apstiprina, ka operācijas laikā aizturēti divi cilvēki.

“Lejassaksijas kriminālpolicija veic kratīšanas kopā ar Berlīnes policiju un BKA. Kratīšanas ir saistītas ar divu meklēšanā izsludināto laupītāju Ernsta Volkera Štāba un Burkharda Garvēga meklēšanu,” laikrakstam “Bild” apstiprināja Berlīnes policijas preses pārstāvis Martins Halvēgs. “Mēs nevaram sniegt sīkāku informāciju, ņemot vērā notiekošo izmeklēšanu un meklēšanas pasākumus.”

Saskaņā ar ziņojumu, policija ieradusies bijušajā rūpnieciskajā teritorijā, kur paredzēts izvietot celtniecības piekabes. Operācijā ir iesaistīti policisti gan no Lejassaksijas, gan Berlīnes. Sākotnēji izplatījās baumas, ka operācijas laikā ir izskanējuši šāvieni. Tomēr policijas preses pārstāve norādīja, ka tās, visticamāk, bijušas “trokšņa granātas”.

Nesen Lejassaksijas kriminālpolicija veica pastiprinātu meklēšanu Berlīnē, kur, varētu atrasties abi bijušie RAF biedri, kuri, iespējams, kopā ar februāra beigās aizturēto RAF teroristi Danielu Kletu veikuši laupīšanas. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka abas meklējamās personas varētu atrasties Berlīnē.

Tomēr Lejassaksijas kriminālpolicijas preses pārstāve svētdienas pēcpusdienā paziņoja, ka divas šodien aizturētās personas nav aizdomās turamie RAF locekļi Ernsts Folkers Štaubs un Burkhards Gārvegs.

Daniela Klete, kas tika meklēta ar sešiem apcietināšanas orderiem, februāra beigās tika arestēta savā dzīvoklī Berlīnē-Kreicbergā, un pēc identifikācijas pēc pirkstu nospiedumiem tika apcietināta. Sieviete, kurai šobrīd ir 65 gadi, tika meklēta vairāk nekā 30 gadus.

Varasiestādes RAF teroristus apsūdz par slepkavības mēģinājumu un vairākām bruņotām laupīšanām laikā no 1999.gada līdz 2016.gadam.

RAF, kas, pēc tās dibinātāju vārdiem, pazīstama arī kā Bādera-Meinhofas banda, pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados satricināja visu Rietumvācijas politisko sistēmu, pastrādājot virkni politiski motivētu slepkavību.

1977.gadā teroristi noslepkavoja federālo prokuroru Zīgfrīdu Būbaku un “Dresdner Bank” vadītāju Jirgenu Ponto, kā arī nolaupīja un vēlāk noslepkavoja rūpnieku Hansu Martinu Šleijeru. 1977.gada vardarbības vilnis vēsturē iegājis ar nosaukumu “Vācijas rudens”.

1998.gadā RAF oficiāli paziņoja par pašlikvidāciju. Lielākā daļa no grupējuma dibinātājiem mira ieslodzījumā. Horsts Mālers, kurš vienīgais no RAF dibinātājiem vēl ir dzīvs, tagad pārgājis labējo ekstrēmistu nometnē un ir pazīstams kā holokausta noliedzējs.

Varasiestādes uzskata, ka RAF ir atbildīga par vairāk nekā 30 cilvēku noslepkavošanu un vismaz 200 cilvēku ievainošanu.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu