Zelenskis: Bez ASV palīdzības Ukrainai būs jāatkāpjas arvien vairāk (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ukrainas bruņotie spēki būs spiesti atkāpties arvien vairāk, ja turpināsies ASV militārās palīdzības bloķēšana, laikrakstam “The Washington Post” sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš aicināja ASV nodrošināt Ukrainu ar vairāk tāla darbības rādiusa raķetēm, kas spētu sasniegt lidlaukus okupētajā Krimā.

Pēc Zelenska teiktā, Ukrainas armija nevar plānot pretuzbrukuma operācijas, jo nav zināms, vai tās rīcībā nākotnē būs nepieciešamie ieroči.

“Ja jūs nesperat soļus uz priekšu, lai sagatavotos jaunai pretuzbrukuma operācijai, Krievija šos soļus spers. Tas ir tas, ko mēs esam iemācījušies šajā karā: ja jūs to nedarīsiet, Krievija to darīs,”

sacīja Zelenskis.

Šā gada februārī Ukrainas karaspēkam nācās atkāpties no Avdijivkas. “Mēs cenšamies atrast veidus, kā neatkāpties,” sacīja Zelenskis, piebilstot, ka kopš Avdijivkas krišanas Ukraina ir stabilizējusi situāciju, pateicoties gudriem armijas lēmumiem.

Tomēr viņš brīdināja, ka bez militārās palīdzības kopējā situācija būs drūma. “Ja mums nav ASV atbalsta, tas nozīmē, ka mums nav pretgaisa aizsardzības līdzekļu, raķešu “Patriot”, elektroniskās kaujas iekārtu, 155 mm lādiņu. Tas nozīmē, ka mēs soli pa solim, maziem soļiem atkāpsimies,” teica prezidents.

Zelenskis norāda, ka Ukrainai trūkst ne tikai pretgaisa aizsardzības līdzekļu, bet arī tāla darbības rādiusa raķešu, lai uzbruktu gaisa bāzēm, no kurām paceļas Krievijas lidmašīnas.

“Ja Krievijai būs raķetes, bet mums nebūs, viņi ar raķetēm uzbruks visam: gāzei, enerģētikas objektiem, skolām, rūpnīcām, civilām ēkām. ATACMS-300 ir risinājums,”

viņš teica.

ATACMS ir tāla darbības rādiusa raķešu sistēma, un pagājušā gada oktobrī ASV piegādāja Ukrainai tās vecākos modeļus, kuru darbības rādiuss ir 165 kilometri. Tomēr jaunāko modeļu darbības rādiuss ir līdz aptuveni 300 kilometriem, un tie Ukrainai vēl nav piegādāti.

“Ja Krievija zinātu, ka mēs varam iznīcināt viņu lidmašīnas, viņi mums neuzbruktu no Krimas. Tas pats ir ar Melnās jūras floti. Mēs viņus izspiedām no saviem teritoriālajiem ūdeņiem. Tagad mēs viņus atvairām no lidlaukiem Krimā,” sacīja Zelenskis.

Ukrainas prezidents piebilda, ka politiskās ķildas Vašingtonā samazinās Ukrainas spēju pretoties.

“Mēs vairs nevaram zaudēt laiku. Ukraina nedrīkst būt politisks strīda objekts starp politiskajām partijām. Ja Ukraina kritīs, Putins sašķels visu pasauli,”

viņš teica.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu