“Karš nav tikai matemātika” – Bens Hodžess komentē Krievijas dzīvā spēka un artilērijas pārsvaru (17)

TVNET/UNIAN
Bijušais ASV armijas Eiropā virspavēlnieks atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess
Bijušais ASV armijas Eiropā virspavēlnieks atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess Foto: AFP/SCANPIX

Krievijai ir skaitliskais pārsvars pār Ukrainu karaspēka, munīcijas un ekipējuma ziņā, taču tās iespējas izmantot šo pārsvaru ir ierobežotas, uzskata bijušais ASV armijas Eiropā komandieris Bens Hodžess.

Krievija izmanto daudzkārt vairāk artilērijas lādiņu, un saskaņā ar britu izlūkdienesta aplēsēm Kremlis, iespējams, katru mēnesi rekrutē 30 000 jaunu karavīru. Lai samazinātu munīcijas un militārā aprīkojuma trūkumu Ukrainā, Eiropas valstis pastiprina munīcijas piegādi Ukrainai, un Francija ir paziņojusi par jaunām militārā aprīkojuma piegādēm.

Novērotāji daudz runā par Ukrainas munīcijas trūkumu, militārajiem zaudējumiem un Avdijivkas zaudēšanu, bet viņi ne pārāk bieži dzird par “reālajām problēmām”, kas Krievijai ir ar tās armiju,

savā raidierakstā sacīja Hodžess. Jo īpaši krievi nespēj pilnībā izmantot šīs priekšrocības, uzskata eksperts.

“Avdijivka tika zaudēta pirms piecām nedēļām, un krievi nav spējuši to izmantot, jo viņiem nav kapacitātes,” viņš norāda.

Runājot par Krievijas pārsvaru munīcijas ziņā, Hodžess norāda, ka Krievijas artilērijas šāviņu attiecība pret ukraiņiem, par kuru ziņo kā par 5:1 vai 10:1, ir “pašsaprotama”.

“Dažviet tā var būt taisnība, taču viņiem nav iespēju to izmantot. Jo krievi ir zaudējuši daudz pieredzējušu virsnieku un seržantu,”

viņš saka.

“Karš nav tikai matemātika un tas, kam ir vairāk vīru – mēs zaudējām Vjetnamā un Afganistānā,” Hodžess atgādina par ASV pieredzi.

Viņš arī norāda, ka ukraiņi ir daudz motivētāki nekā krievi.

“Ukraiņi aizstāv savu dzimteni, viņi labāk par visiem pārējiem pārzina vietējo vidi, bet krievi ir okupanti un iebrucēji. Es nedomāju, ka būs tik daudz krievu, kas gribētu tur būt, lai piepildītu kaut vienu skolas autobusu,” viņš piebilst.

Vai Krievija spēj īstenot savus plānus un izveidot jaunas vienības?

20. martā Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja par plāniem līdz gada beigām izveidot divas papildu apvienotās armijas – trīsdesmit vienības, to skaitā četrpadsmit divīzijas un sešpadsmit brigādes. Hodžess pauda šaubas par Krievijas spēju īstenot šādus plānus.

“Viņi ir zaudējuši tik daudz cilvēku. Viņiem nav spēju apmācīt jaunus 300 000 cilvēku. Viņi paziņo, ka ir izveidojuši divas jaunas armijas – tie ir meli. Viņi par to paziņoja, bet tās neeksistē, un tās noteikti vēl nav kaujas spējīgas vienības,”

piebilst eksperts.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija uzskata, ka Krievija ir spējīga nokomplektēt šīs vienības, taču apmācības trūkuma un plaši izplatītās novecojušās tehnikas izmantošanas un infrastruktūras problēmu dēļ “šīs vienības, visticamāk, saskarsies ar resursu nodrošināšanas problēmām”.

Krievija izsludina pavasara iesaukumu - lielāko pēdējo 8 gadu laikā

Paziņojums par jaunu vienību izveidi Krievijas armijā varētu liecināt par pilna mēroga mobilizāciju Krievijā. Tagad, kad Putins ir saglabājis savu nākamo prezidenta amata termiņu, viņš var izsludināt papildu mobilizāciju, sacīja Kornela universitātes asociētais profesors Brains Rozenfelds.

Krievijā 2022. gada septembrī tika izsludināta daļēja mobilizācija 300 000 cilvēku apmērā, kas iedragāja atbalstu karam krievu vidū, norāda pētnieks.

Putins 31. martā parakstīja dekrētu par pavasara iesaukumu. Kremlis plāno iesaukt militārajā dienestā 150 000 krievu – visvairāk pēdējo astoņu gadu laikā, vēsta britu “Daily Mail”. Lai gan iesaucamajiem nav paredzēts piedalīties karadarbībā ārpus valsts robežām, plašsaziņas līdzekļos ir ziņots par gadījumiem, kad viņi tiek sūtīti uz frontes līniju.

Ukrainas Nacionālās pretošanās centrs reaģēja uz Putina soli, norādot, ka Krievija mēģina iesaukt jauniešus no Krimas un citām okupētajām Ukrainas teritorijām, pārkāpjot starptautiskās tiesības.

Centrs aicināja tos, kurus Krievija varētu nelikumīgi iesaukt armijā, “pamest savu dzīvesvietu vai vispār šīs teritorijas” un piespiedu mobilizācijas vai iesaukšanas gadījumā “ievērot padošanās algoritmu”.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu