Francija mudina Ķīnu paust skaidru nostāju par Krievijas karu Ukrainā (14)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: Kaliva/Shutterstock

Pirms Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina gaidāmās vizītes Parīzē Francijas ārlietu ministrs Stefāns Sežurnē mudināja Ķīnu risināt tirdzniecības jautājumus un paust skaidru nostāju saistībā ar Krievijas karu Ukrainā.

Sežurnē Pekinā notikušās sarunās ar Ķīnas ārlietu ministru Vanu Ji lielā mērā atkārtoja jau iepriekš Eiropas līderu paustos aicinājumus Pekinai.

"Mūsu ekonomikas partnerības līdzsvara atjaunošana ir prioritāra gan mums, gan mūsu partneriem Eiropā," Sežurnē sacīja kopīgā preses konferencē ar Ji. "Eiropas Savienība ir ļoti atvērts tirgus, visatvērtākais pasaulē. Tomēr pašreizējais deficīts ar noteiktu valstu skaitu, arī Ķīnu, mums nav ilgtspējīgs," klāstīja Francijas ārlietu ministrs.

Eiropas amatpersonas ir paudušas bažas, ka Ķīnā ražoto elektrisko transportlīdzekļu par zemām cenām pieplūdums varētu traucēt ražošanu un izspiest darba vietas Eiropā. Eiropas Savienība (ES) izmeklē, vai Ķīnas valdības subsīdijas elektriskajiem transportlīdzekļiem nedod negodīgas priekšrocības Ķīnas automobiļu eksportētājiem. Eiropas uzņēmumi, kas darbojas Ķīnā, sūdzas, ka nesenās izmaiņas valsts drošības likumos ir padarījušas riskantākas investīcijas un uzņēmējdarbību šajā valstī.

No Ķīnas puses amatpersonas ir paudušas bažas par ES īstenoto "riska mazināšanas" stratēģiju, lai nodrošinātu, ka tā nav pārāk atkarīga no kādas vienas valsts attiecībā uz svarīgām piegādēm un minerāliem. Vans pauda sapratni par Eiropas nostāju, taču pauda cerību, ka tai nebūs negatīvas ietekmes uz uzņēmējdarbības noskaņojumu.

"Es uzskatu, ka fakti ir pierādījuši un turpinās pierādīt, ka Ķīna Eiropai drīzāk rada iespējas, nevis riskus," viņš teica. "Abas puses ir partneri, nevis pretinieki," uzsvēra Ķīnas ārlietu ministrs.

Viņš arī sacīja, ka Ķīna ir gatava importēt vairāk "augstas kvalitātes Francijas produktu un pakalpojumu" un strādā pie tā, lai atrisinātu Eiropas uzņēmumu paustās bažas, tostarp ierobežojumus saistībā ar datu pārsūtīšanu uz ārvalstīm.

Sežurnē uzstāja, ka Eiropa nekļūst protekcionistiska un joprojām ir atvērta investīcijām. Tā viņš komentēja mēģinājumus pārliecināt Ķīnas autoražotājus un citus uzņēmumus radīt darbavietas, būvējot rūpnīcas Eiropā, nevis eksportējot savus ražojumus no Ķīnas.

Neviens no ārlietu ministriem nepieminēja Ķīnas antidempinga izmeklēšanu attiecībā uz Francijas brendija importu, kas kopā ar ES elektrisko transportlīdzekļu pārbaudi varētu būt tirdzniecības kara priekšvēstnesis.

Runājot par Ukrainas karu, Sežurnē sacīja, ka Francija sagaida, ka Ķīna kā nozīmīga valsts nodos skaidrus vēstījumus Krievijai. Tomēr Ķīnai ir atšķirīga nostāja attiecībā uz karu nekā Eiropai vai ASV, kuras abas atbalsta Ukrainu. Ķīna sazinās ar Krieviju, bet nav skaidrs, kādu vēstījumu tā nodod.

Sežurnē sacīja, ka Francija ir apņēmības pilna uzturēt ciešu dialogu ar Ķīnu, lai palīdzētu rast ceļu uz ilgstošu mieru Ukrainā.

Maija sākumā paredzēta Sji vizīte Francijā. Francijas prezidents Emanuels Makrons Ķīnu apmeklēja pērn aprīlī, bet Sežurnē priekštece Katrīna Kolonna Pekinu apmeklēja pagājušā gada novembrī.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu