Portugālē izveidota centriski labēja valdība

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Portugālē otrdien deva zvērestu centriski labēja mazākuma valdība, kas nomaina līdzšinējo Sociālistiskās partijas (PS) valdību.

Premjerministrs Luišs Montenegru, kura centriski labējo partiju apvienība Demokrātiskā alianse (AD) 10.martā uzvarēja parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, deva amata zvērestu kopā ar 17 savas valdības ministriem konservatīvā prezidenta Marselu Ribelu di Sozas priekšā.

Šī ceremonija izbeidza astoņus gadus ilgušo sociālistu valdīšanas laiku, kurā valdības bija vadījis PS politiķis Antoniu Košta.

51 gadu vecais Montenegru pagājušajā nedēļā iepazīstināja ar jauno ministru kabineta sastāvu, kurā ir daudzi pieredzējuši politiķi, kuriem tomēr nav valdības darba pieredzes.

"Mums neinteresē neauglīgi politiski vingrinājumi," sacīja Montenegru, aicinot opozīciju izrādīt atbildību viņa mazākuma valdības laikā.

Valdības izveidošana bija grūts uzdevums, jo vēlēšanās ievērojamus panākumus guvusi nacionālkonservatīvā partija "Chega" (Pietiek!), bet gatavību sastrādāties ar to nav paudusi ne AD, ne PS.

No 230 vietām parlamentā AD ieguvusi 80 vietas, PS - 78 vietas un "Chega" - 50 vietas.

Nespējot iegūt parlamentāro vairākumu - 116 deputātu vietas, Montenegru nolēma veidot mazākuma valdību bez "Chega" atbalsta.

Parlaments marta pēdējā nedēļā panāca kompromisu jautājumā par spīkera amatu, vienojoties, ka to rotācijas kārtībā ieņems abu lielāko partiju AD un PS pārstāvji.

Nākamā problēma Montenegru būs nākamnedēļ parlamentā paredzētās debates par valdības programmu. Ja programma neizturētu parlamenta balsojumu, valdībai būtu jāatkāpjas, bet jaunais sociālistu līderis Pedro Nuno Santušs ir noraidījis šādu iespēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu