Lietuva atbalsta Rites kandidatūru NATO ģenerālsekretāra amatam

TVNET/LETA/ELTA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lietuva atbalsta Nīderlandes premjerministra Marka Rites kandidatūru NATO ģenerālsekretāra amatam, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kuram otrdien Viļņā bija divpusēja tikšanās ar Riti.

"Lietuva atbalsta Marka Rites kunga kandidatūru NATO ģenerālsekretāra amatam," Nausēda teica kopīgā preses konferencē pēc tikšanās.

Lietuvas prezidents pauda pārliecību, ka Nīderlandes premjerministrs ir atbilstošs kandidāts, lai kļūtu par Jensa Stoltenberga pēcteci alianses vadībā.

Nausēda stāstīja, ka Riti pazīst jau vairākus gadus, un Nīderlandes premjerministrs bija viens no tiem politiķiem, kurš ļoti agri atpazina Krievijas radītos draudus, mainījis uzskatus par Krieviju un saprot apdraudējumu NATO austrumu flangam.

"Ir ļoti svarīgi, lai šajā posmā mums būtu cilvēks, kurš apzinās, ka Krievijas draudi ir ilgstoši, ka Krievijas draudi izpaužas vairākos aspektos – ne tikai militāros, bet arī dezinformācijas, kiberdrošības, pat organizētās un instrumentalizēta migrācija," sacīja prezidents.

Sagaidāms, ka pašreizējā NATO ģenerālsekretāra Stoltenberga amata mantinieks tiks izziņots pirms jūlijā Vašingtonā gaidāmā alianses samita.

Atbilstoši NATO noteikumiem nekāds lēmums netiks apstiprināts, līdz nebūs panākta vienprātība par kādu no kandidātam.

Pašlaik atbalstu Ritem paudusi Lielbritānija, Vācija un ASV. Ungārija paziņojusi, ka Riti neatbalstīs, jo viņš ir kritizējis Budapeštu.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa nesen paziņoja, ka Igaunija neiebildīs pret Rites kandidatūru NATO ģenerālsekretāra amatam un ir gatava atbalstīt arī Rumānijas prezidenta Klausa Johannisa kandidatūru.

Savukārt Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna otrdien paziņoja, ka Igaunija ir gatava atbalstīt Rites kandidatūru. Viņš norādīja, ka Rites pārliecība atbilst Igaunijas formulētajiem principiem, kas garantētu NATO spēju stāties pretī visiem draudiem un izaicinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu