Ukrainai ir tiesības uzbrukt karu atbalstošiem mērķiem Krievijā, uzsver Igaunijas prezidents (6)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainai ir tiesības uzbrukt militāriem un karu atbalstošiem mērķiem Krievijas iekšienē, trešdien pēc tikšanās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu Tallinā paziņoja Igaunijas prezidents Alars Kariss.

"Ukraina karo. Krievija uzbrūk Ukrainai, sevi nekādi neierobežojot. Tāpēc arī mēs nedrīkstam noteikt ierobežojumus Ukrainai sniegtajai palīdzībai. Es uzskatu, ka ir pilnīgi likumīgi, ja Ukraina vēršas pret militāriem un karu atbalstošiem mērķiem Krievijas aizmugurē, lai palēninātu Krievijas kara mašīnu," teica Igaunijas prezidents.

"Ierobežojumu noteikšana, ka mēs palīdzēsim Ukrainai līdz vienam punktam un ne soli tālāk, tikai palīdzētu Krievijai plānot agresijas triecienus," sacīja Igaunijas prezidents.

"Kara laikā Ukrainas aizsardzības spēkiem ir likumīgas tiesības iznīcināt Krievijas armijai nepieciešamo infrastruktūru, ja tas ir saistīts ar raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumiem Ukrainas civilajiem un enerģētikas objektiem no tuva attāluma vai no tālienes," piebilda Kariss.

Igaunijas prezidents atgādināja, ka Eiropas Savienība kopā ar saviem transatlantiskajiem sabiedrotajiem ir ekonomiski un militāri spēcīgāka un varenāka par Krieviju, kas ir sākusi agresīvu karu.

"Šis ir karš, kurā no vienas puses uzbrūk koloniālistiskais ļaunums, bet no otras puses aizstāvas starptautiskās tiesības, valstu neatkarība. Tagad runa ir par uzticību mērķim un pēc iespējas ātrāku nepieciešamo līdzekļu atrašanu, lai mēs patiešām varētu noturēt to, kas mums ir," sacīja Kariss, piebilstot, ka "Rietumvalstis var uzkrāt, cik lielus munīcijas, ieroču un aprīkojuma krājumus vien tās vēlas, bet, ja ukraiņiem aizsardzības cīņās visa trūkst, tad saviem krājumiem nav nozīmes".

Igaunija ir nolēmusi četru gadu laikā sniegt Ukrainai militāro palīdzību 0,25% apmērā no sava iekšzemes kopprodukta (IKP) un aicina sabiedrotos darīt to pašu.

"Ja visi to darīs, tad Ukraina uzvarēs," paziņoja Kariss.

"Mums ir jādod ukraiņiem tas, kas viņiem patiešām ir vajadzīgs," viņš uzsvēra.

Igaunijas prezidents atgādināja, ka ir svarīgi nepārtraukti strādāt pie Ukrainas atjaunošanas un veicināt Ukrainas ekonomikas attīstību, sadarbojoties aizsardzības rūpniecībā, būvniecībā un digitālajā jomā.

Kariss arī uzsvēra, ka ir jāievēro un jāpaplašina Krievijai noteiktās sankcijas un nepārtraukti jāstrādā, lai Ukraina - un arī Moldova - atbrīvotos no korupcijas un virzītos uz dalību Eiropas Savienībā un NATO.

Jau vēstīts, ka Šmihaļs trešdien ieradies oficiālā vizītē Igaunijā, kur viņam paredzēts tikties arī ar premjerministri Kaju Kallasu un parlamenta spīkeru Lauri Husaru, kā arī uzstāties ar runu Tallinas Tehnoloģiju universitātē.

Ceturtdien Šmihaļam paredzēta vizīte Latvijā, kur viņš tiksies ar premjerministri Eviku Siliņu, Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu, kā arī apmeklēs Okupācijas muzeju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu