Asins analīzes demences noteikšanai: Lielbritānijā izmēģina Alcheimera slimības testu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Apvienotajā Karalistē zinātnieki ir sākuši plaša mēroga klīnisku pētījumu, kurā cer iemācīties agrīni diagnosticēt Alcheimera slimību un citus atmiņas traucējumus, izmantojot asins analīzes. Ja izmēģinājums būs veiksmīgs, pacienti, kuriem ir nosliece uz demences attīstību, varēs aktīvi strādāt, lai saņemtu nepieciešamo aprūpi un atbalstu agrīnā slimības stadijā, kā arī iegūs piekļuvi jauniem ārstēšanas veidiem, vēsta BBC.

Pētījumā, ko veic Londonas Universitātes koledžas un Oksfordas universitātes pētnieki, kopumā piedalīsies aptuveni pieci tūkstoši pieaugušo brīvprātīgo.

Eksperiments ilgs piecus gadus.

Mūsdienās gandrīz katrs trešais demences gadījums nav diagnosticēts.

Alcheimera slimības – visizplatītākās slimības formas – diagnozi var droši apstiprināt tikai divos veidos: veicot specializētu smadzeņu PET skenēšanu vai muguras smadzeņu izmeklēšanu.

Ar abām metodēm var noteikt ļaundabīgo olbaltumvielu (tau un β-amiloīda) klātbūtni smadzeņu audos, kas tajos sāk uzkrāties 20 gadus pirms demences simptomu parādīšanās, un diagnosticēt slimību agrīnā tās attīstības stadijā.

Tomēr šādi izmeklējumi nav lēti, tāpēc praksē tikai 2% pacientu tiek veikti šādi izmeklējumi.

Oksfordas Universitātes zinātnieki cer sasniegt tādu pašu rezultātu, izmantojot daudz vienkāršāku un lētāku asins testu, ko viņi ir izstrādājuši.

Papildus iepriekš minētajām olbaltumvielām, kas norāda uz Alcheimera slimības attīstības risku, pētnieki meklēs arī biomarķierus, kas norāda uz citām slimības formām: vaskulāro demenci un frontālo temporālo demenci.

Pētījums tiks veikts visā Apvienotajā Karalistē piecos desmitos specializētu klīniku vienlaikus Oksfordas profesores Vanesas Reimontas vadībā.

Viņa stāsta: lai gan demences agrīnai atklāšanai jau ir izstrādāti vairāki daudzsološi asins testi, tiem visiem ir būtiski ierobežojumi.

“Parasti šādos pētījumos gandrīz nepiedalās gados vecāki cilvēki, etnisko minoritāšu pārstāvji vai cilvēki, kas cieš no citām hroniskām slimībām,” viņa skaidro. “Tomēr mums ir jāsaprot, kāda ir reālā situācija.”

Universitātes Koledžas (UCL) zinātnieku komanda pievērsīsies visdaudzsološākajam Alcheimera slimības biomarķierim, kas pazīstams kā p-tau217.

“Alcheimera slimības gadījumā agrīna un precīza diagnostika ir ārkārtīgi svarīga, jo tā ļauj cilvēkiem agrāk saņemt atbilstošu aprūpi un medikamentus,” skaidro UCL neiroloģijas profesors Džonatans Šots, kurš vada šo pētniecības virzienu.

“Ja mūsu cerības piepildīsies un tuvākajā nākotnē pacientiem būs pieejama jauna Alcheimera slimību palēninoša ārstēšana, agrīna diagnostika būs ļoti svarīga,” viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu