Rinkēvičs Viļņā tiksies ar Ukrainas prezidentu Zelenski

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, 11. aprīlī, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, informē prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Tikšanās laikā tiks parakstīta Latvijas un Ukrainas vienošanās par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām. Vienošanās pauž skaidru un stingru Latvijas atbalstu Ukrainai un paredz sniegt Ukrainai militāro atbalstu 0,25% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta. Tikšanās notiks Trīs jūru iniciatīvas samita laikā.

Jau tika vēstīts, ka Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) sadarbībā ar nozaru ministrijām, Ukrainas Ārlietu ministriju un Ukrainas Prezidenta administrāciju ir sagatavojusi Latvijas un Ukrainas vienošanos.

Pēc ĀM paustā, lai gan vienošanās ir politisks, juridiski nesaistošs dokuments, tā pauž skaidru un stingru nostāju par atbalstu Ukrainai tās cīņā pret agresoru. Tā paredz visa veida ilglaicīgu palīdzību Ukrainas aizsardzībai pret agresiju, kā arī Latvijas atbalstu Ukrainai tās ceļā uz dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

ĀM akcentē, ka šāda veida divpusējās vienošanās Ukraina plāno parakstīt ar visām G7 kopīgās deklarācijas Ukrainas atbalstam partnervalstīm, kā arī ar ES. Šādas vienošanās jau noslēgtas ar Lielbritāniju, Dāniju, Franciju, Itāliju, Kanādu, Nīderlandi, Somiju un Vāciju. Arī Lietuva un Igaunija tuvākajā laikā parakstīs šādas vienošanās.

Vienošanās paredz, ka jebkādas budžeta saistības no Latvijas puses tiks nodrošinātas tikai ar skaidru Latvijas valdības un, kad nepieciešams, Saeimas apstiprinājumu. Vienlaikus vienošanās tekstā tiek fiksēts, ka Latvijas militārais atbalsts Ukrainai 2024., 2025., un 2026.gadā būs līdzvērtīgs 0,25% no IKP. Piemēram, 2024.gadā 0,25% no IKP sasniegs aptuveni 112 miljonus eiro. Finansējums šim mērķim tiks rasts no Aizsardzības ministrijas budžeta.

Vienošanās militārā atbalsta būtiskākie elementi ir Latvijas turpmāka dalība Ramšteinas Ukrainas aizsardzības kontaktgrupā, lai sniegtu ar sabiedrotajiem koordinētu militāro atbalstu Ukrainai, Latvijas vadība Dronu koalīcijā ar mērķi nodrošināt Ukrainai miljonu dronu, militārā ekipējuma un bruņojuma piegādes nodrošināšana.

Nemilitārā atbalsta jomas skar attīstības sadarbību, atbalstu Černihivas apgabala rekonstrukcijā un digitālajā, enerģētikas un kiberdrošības jomā, kā arī hibrīdā apdraudējuma novēršanu. Tāpat vienošanās paredz Ukrainas atbalstu Latvijas kandidatūrai ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu