Lietuvas valdība un Vācijas "Rheinmetall" paraksta nodomu protokolu par munīcijas ražotnes būvniecību

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Lietuvas valdība un Vācijas aizsardzības rūpniecības kompānija "Rheinmetall" otrdien Viļņā parakstīja nodomu protokolu par munīcijas ražotnes būvniecību valstī.

Dokumentu parakstīja Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite, aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns un "Rheinmetall" stratēģisko starptautisko programmu vadības koordinators Maksimilians Frohs.

Nodomu protokola saturs pagaidām netiek publiskots.

Parakstīšanas pasākumā Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte citēja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sakot, ka "brīvībai ir jābūt labāk bruņotai nekā tirānijai".

"Pašlaik mēs to saprotam labāk nekā jebkad iepriekš," viņa piebilda.

Lietuvas premjere sagaida, ka "Rheinmetall" ražotne būtiski papildinās aizsardzības rūpniecības iniciatīvas, kas tiek attīstītas Eiropā.

Ekonomikas ministre Armonaite piebilda, ka "Rheinmetall" investīcijas būs vienas no lielākajām Lietuvas vēsturē un lielākās aizsardzības rūpniecības uzņēmumu vidū.

"Tas stiprinās mūsu rūpniecību, mūsu ekonomiku un mūsu reģiona drošību," viņa sacīja.

Kā teica ministre, "Rheinmetall" investīcijas apliecina, ka Vācijas kompānija "uzticas Lietuvas talantīgajiem cilvēkiem un tic, ka Lietuva ir droša valsts būtiskām investīcijām".

"Mēs esam gatavi turpināt strādāt kopā ar uzņēmumu, lai šis veiksmes stāsts ātri īstenojas," viņa piebilda.

Ministre paziņoja, ka ir parakstījusi rīkojumu, kas paver ceļu valsts sarunām ar "Rheinmetall" par investīciju līgumu.

Armonaite žurnālistiem pirmdien teica, ka Lietuva jau šogad cer sagaidīt galvenos darbus pie projekta, arī 155 milimetru munīcijas rūpnīcas celtniecību.

Kā apstiprinājušas valdības amatpersonas, rūpnīca varētu atrasties uz Lietuvas valstij piederoša zemesgabala Radvilišķu rajonā valsts ziemeļos.

Zemesgabalu netālu no Baisogalas pašlaik iznomā Lietuvas Veselības zinātņu universitāte (LSMU).

"Rheinmetall" ir pieteikusies liela investīciju projekta statusam. Uz liela mēroga investīciju projektiem ierasti tiek attiecināti īpaši investīciju un uzņēmējdarbības nosacījumi.

Lietuvas parlaments pagājušajā nedēļā sāka izskatīt Ekonomikas un inovāciju ministrijas izstrādātu tiesību aktu grozījumu paketi, lai lielākie Rietumu ieroču un munīcijas ražotāji, arī "Rheinmetall", varētu pēc iespējas ātrāk uzbūvēt savas ražotnes Lietuvā.

Valdība ierosina noteikt kārtību, kādā liela mēroga aizsardzības projektu būvniecību varētu sākt bez parastās būvatļaujas. Tomēr atļauja būtu obligāti jāsaņem pirms būvniecības pabeigšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu