ASV notikusi simulēta gaisa kauja starp iznīcinātāju un mākslīgā intelekta kontrolētu lidmašīnu (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

ASV Gaisa spēku Gaisa izmēģinājumu pilotu skola un Pentagona Aizsardzības progresīvo pētniecības projektu aģentūra (DARPA) ir paziņojušas par izrāvienu mākslīgā intelekta (AI) ieviešanā kaujas aviācijā. Par to ziņo ASV Gaisa spēku Edvardsa bāzes tīmekļa vietne. Lai pamatotu savus apgalvojumus, ASV Gaisa spēki un DARPA paziņoja, ka viņu izstrādnes ir iekļuvušas finālā Robert Collier Award – prestižai balvai, ko piešķir par inovācijām aviācijas un kosmosa nozarē.

Sīkāka informācija par izstrādi netika izpausta. Ir zināms, ka inženieru komandas testē mākslīgā intelekta algoritmus uz eksperimentālās lidmašīnas X-62A VISTA bāzes.

Izstrādātāji apgalvoja, ka mazāk nekā gada laikā no sākotnējās mākslīgā intelekta instalēšanas X-62A borta sistēmās viņi nonākuši līdz pirmajām izmēģinājuma cīņām starp mākslīgo intelektu un dzīviem pilotiem. Testa gaisa kaujās mākslīgais intelekts ar X-62A VISTA cīnījās pret pilotētiem F-16 lidaparātiem debesīs virs Edvardsa gaisa spēku bāzes. Tika izmēģināti gan aizsardzības manevri, gan uzbrukumi, lidmašīnām tuvojoties vienai pret otru līdz 600 metru attālumā ar ātrumu 1930 km/h.

“Par autonomās gaisa kaujas potenciālu tiek runāts jau gadu desmitiem, taču realitātē līdz šim tas bija tikai tāls sapnis,” sacīja ASV Gaisa spēku ministrs Frenks Kendals. – 2023. gadā X-62A ir pārvarējis vienu no svarīgākajiem šķēršļiem kaujas aviācijā.” Tiek ziņots, ka Kendals drīzumā lidos ar X-62A VISTA, lai gaidāmajos izmēģinājumos Edvardsa bāzē klātienē pārliecinātos par mākslīgā intelekta izmantošanu simulētā kaujas vidē.

Gaisa spēku ziņojumā teikts, ka vēsturiski kaujas aviācijā mašīnmācīšanās ir bijusi aizliegta augstu risku dēļ. Tiek uzsvērts, ka X-62A pilotiem ir iespēja atslēgt mākslīgo intelektu lidmašīnā, taču pagaidām šī iespēja nav izmantota.

Šī gada sākumā “Voice of America” ziņoja par vēl vienu ASV aviācijas un kosmosa nozares izstrādi – eksperimentālo virsskaņas lidmašīnu X-59 Quesst, ko radījušas NASA un Lockheed Martin.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu