Lietuva var atlikt tanku iepirkumu, lai paātrinātu pretgaisa aizsardzības piegādes (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Lietuvas valdība apsver iespēju grozīt savu aizsardzības iepirkumu plānu, piešķirot prioritāti pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādei un atliekot tanku piegādi. Šonedēļ ar šādu priekšlikumu nāca klajā Lietuvas aizsardzības ministrs Lauriņš Kaščūns, kurš uzskata, ka sākotnēji plānotā tanku bataljona vietā vispirms būtu jāizveido tanku rota un ka atbrīvotie līdzekļi būtu jāizmanto pretgaisa aizsardzības stiprināšanai, šogad iegādājoties divas papildu vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Pašreizējais plāns paredz augstāk minēto sistēmu iegādi tikai pēc desmit gadiem, ziņo Lietuvas nacionālā raidorganizācija LRT.

Kasčūns lēš, ka tanku vienību vēlāk varētu palielināt līdz bataljonam.

Aizsardzības ministrijas priekšlikumu atbalstīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, kurš to nosauca par saprātīgu, ņemot vērā, ka pretgaisa aizsardzības līdzekļi joprojām ir visizsīkstošākais resurss NATO valstīs.

“Tāpēc investīcijas pretgaisa aizsardzībā vislabāk atbilstu gan mūsu pašu, gan mūsu sabiedroto vēlmēm, jo tagad tās ir visvairāk vajadzīgas..... Tanki var pagaidīt, bet pretgaisa aizsardzība ir vajadzīga šodien,” viņš teica.

Savukārt Lietuvas prezidents Gitāns Nausēda uzsvēra, ka nekādas izmaiņas plānos nedrīkstētu aizkavēt 17 000 – 18 000 cilvēku lielās divīzijas veidošanu, kuru paredzēts pabeigt līdz 2030. gadam.

Lietuvas valdība arī vēlas izveidot īpašu fondu aizsardzības izdevumu finansēšanai.

Aprīļa sākumā Nīderlandes premjerministrs Marks Rute paziņoja, ka Nīderlande uz laiku Lietuvā izvietos savas pretgaisa aizsardzības sistēmas “Patriot”. Lietuva, kā arī Igaunija un Latvija lūdz NATO sabiedrotajiem organizēt pretgaisa aizsardzības līdzekļu izvietošanu rotācijas kārtībā. Spānija pagājušā gada aprīlī rotācijas kārtībā nosūtīja uz Igauniju savu vidējā darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības vienību, bet decembrī to atsauca.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu