Britu izlūkdienests: Krievija Ukrainā zaudējusi vismaz 100 militārās lidmašīnas (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija savā izlūkošanas ziņojumā norāda, ka Krievija karā pret Ukrainu laikā ir zaudējusi vismaz 100 kaujas lidmašīnas. Saskaņā ar izlūkošanas ziņojumu stratēģisko raķešu nesēju bumbvedēju Tu-22M3 notrieca Ukrainas raķete S-200; iepriekš līdzīgs ierocis virs Azovas jūras notrieca izlūkošanas lidmašīnu A-50.

Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja par Tu-22M3 bumbvedēja katastrofu Stavropoles reģionā pagājušajā piektdienā. Saskaņā ar militārā departamenta sniegto informāciju lidmašīna atgriezās lidlaukā “pēc kaujas uzdevuma izpildes”. Pilotiem izdevās katapultēties. Divus apkalpes locekļus neizdevās izglābt.

Aizsardzības ministrija par avārijas cēloni nosauca “tehnisku kļūmi”. Lidmašīnā nebija munīcijas un tā avarēja neapdzīvotā vietā. Uz zemes nebija nekādu postījumu, uzsvēra ministrija.

Tu-22M3 avārija bija Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes operācija, aģentūrai RBC Ukraine pastāstīja avots Ukrainas armijā. “Šī ir pirmā stratēģiskās aviācijas lidmašīna, kuru Ukrainai izdevās iznīcināt lidojuma laikā. Tā veica uzbrukumus Ukrainai,” izdevumam sacīja avots.

Pēc tam, kad bumbvedējs Tu-22M3 avarēja, aiz tā lidojošā cita lidmašīna mainīja kursu.

Tu-22M3 tika notriekta pēc tam, kad tā uzbruka Odesas reģionam.

Krievija kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā ir zaudējusi aptuveni 10% no savām kara lidmašīnām, sacīja ASV armijas Eiropas pavēlniecības komandieris un NATO Apvienoto spēku Eiropā virspavēlnieks Kristofers Kavoli.

Kavoli nenosauca precīzu Krievijas zaudēto lidmašīnu skaitu, vienīgi norādīja, ka tās ir “vairākas” lidmašīnas. Saskaņā ar Ukrainas bruņoto spēku datiem Krievija kopš 2022. gada 24. februāra ir zaudējusi 347 lidmašīnas un vēl 325 helikopterus.

Iepriekš Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki pagājušā gada februārī vien notrieca 15 Krievijas kara lidmašīnas, no kurām aptuveni puse tika notriekta vienas nedēļas laikā. Valsts vadītājs piebilda, ka Ukrainas bruņotie spēki varētu notriekt vēl vairāk Krievijas militāro lidmašīnu, ja Ukraina no saviem partneriem saņems “atbilstošus ieročus”.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu