Pēc mēnešiem ilgas kavēšanās ASV Pārstāvju palāta beidzot apstiprinājusi militāro palīdzību Ukrainai vairāk nekā 60 miljardu ASV dolāru apmērā. Divus gadus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma pieaug pesimisms par Ukrainas spēju sevi aizsargāt. Ukrainas pretuzbrukums pagājušajā vasarā nesasniedza izvirzītos mērķus pēc vairākkārtējas Rietumu ieroču piegādes kavēšanās, kamēr Krievija kāpināja militārās ražošanas apjomus un iekaroja nelielas teritorijas. Aizvien biežāk sāka izskanēt jautājumi, vai Ukrainai un tās sabiedrotajiem nav pienācis laiks pārskatīt savus mērķus un apsvērt sarunu ceļā panāktu izlīgumu.

Eiropa šādu situāciju savulaik jau ir piedzīvojusi. Tāds pats jautājums tika uzdots 1941. gadā – divus gadus pēc tam, kad nacistiskā Vācija sāka savu imperiālistisko iekarošanas karu, iebrūkot Polijā. Starp ievērojamām personībām, kas iestājās pret ASV iesaistīšanos Otrajā pasaules karā, bija Čārlzs Lindbergs, kurš apgalvoja, ka nav izredžu gūt panākumus un ka būtu labāk, ja karš Eiropā "noslēgtos bez pārliecinošas uzvaras".

Taču, lai gan tas izklausās līdzīgi arvien biežāk dzirdamajam naratīvam par Ukrainas perspektīvām, ir viena būtiska atšķirība: situācija 1941. gadā bija daudz drūmāka. Līdz gada beigām nacistiskā Vācija bija

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X