Polijas ārlietu ministrs cer uz progresu debatēs par “Taurus” raķešu piegādi Ukrainai (9)

TVNET
Papildināts 15:42, 28. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Ārlietu ministrijā.
Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Ārlietu ministrijā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Tagad, kad ASV gatavojas un daļēji jau ir sākušas piegādāt Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes ATACMS, Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis uzskata, ka Vācijai ir jāpilda savs pienākums. Viņš īpaši cer uz federālo kancleru Olafu Šolcu, vēsta žurnāls “Der Spiegel”.

Ņemot vērā ASV veikto raķešu “ATACMS” piegādi Ukrainai, Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis (Radosław Sikorski) cer, ka debates Vācijā par raķešu “Taurus” piegādi izkustēsies no vietas. Viņš cer, ka kanclers Olafs Šolcs (SPD) jutīsies “iedrošināts” par pēdējo dienu notikumiem, laikrakstam “Bild am Sonntag” sacīja Sikorskis.

Raķešu “ATACMS” ar darbības rādiusu līdz 300 kilometriem piegāde bija “reakcija uz Krievijas kraso eskalāciju”, uzsvēra Sikorskis. Viņš pauda cerību, ka Šolcs to atzīs un ka “Vācija darīs vairāk, nekā tā jau dara”.

Trešdien ASV paziņoja par tāla darbības rādiusa raķešu “ATACMS” piegādi Ukrainai. ASV lēmums palielina spiedienu uz Vāciju piegādāt Ukrainas armijai raķetes “Taurus”.

Taurus spārnotās raķetes var sasniegt Krievijas teritoriju

Tomēr “Taurus” raķešu darbības rādiuss ir vairāk nekā 500 kilometru. Tas nozīmē, ka šī spārnotā raķete varētu sasniegt Krievijas teritoriju no Ukrainas un iznīcināt, piemēram, ieroču noliktavas un komandcentrus. Iespējamā Krievijas teritorijas apšaudīšana ir iemesls, lai kanclers Olafs Šolcs neapstiprinātu piegādi.

Kā vēl vienu iemeslu viņš minējis nepieciešamību pēc Vācijas iesaistīšanās spārnoto raķešu mērķu noteikšanā, kas tieši iesaistītu Bundesvēra karavīrus kaujas misijās. Tie, kas atbalsta “Taurus” piegādi, noraida šos argumentus. Vācu raķetes “Taurus” ir arī Spānijas un Dienvidkorejas armiju bruņojumā.

Polijas ārlietu ministrs intervijā "Axel Springer" izdevumiem arī noraidīja bažas par Krievijas kodolieroču izmantošanu Ukrainā. Sikorskis sacīja, ka nav pierādījumu tam, ka no noliktavām tiktu izvestas kodolgalviņas. “Ja tas būtu noticis, mēs par to zinātu”, sacīja Sikorskis.

Polijas Ārlietu ministrijas vadītājs Radoslavs Sikorskis uzskata, ka uzvaras Ukrainā gadījumā Krievijas diktators Vladimirs Putins darīs to pašu, ko savulaik darīja nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers – izmantos ukraiņus un viņu rūpniecību, lai turpinātu savu karu.

Poļiem ir izvēle - vai nu uzvarēta Krievijas armija ārpus Ukrainas teritorijas, vai arī uzvarētāji krievi uz Polijas robežas, intervijā laikrakstam “Bild” savu viedokli pauda Varšavas amatpersona.

“...Un tad (ja okupanti uzvarēs ukraiņus - red.) Putins darīs to pašu, ko Hitlers izdarīja ar Čehoslovākiju: viņš paņems rūpniecību un cilvēkus Ukrainā un mobilizēs viņus kara turpināšanai,” brīdināja ministrs. Amatpersona uzsvēra, ka ir labāk apturēt diktatoru Ukrainā. “Krievija mūsu 500 gadu vēsturē ir daudzkārt uzbrukusi Polijai. Tāpēc mēs nebūsim pārsteigti...,” sacīja ārlietu ministrs.

Sikorskis norādīja, ka ukraiņi tagad necīnās vieni. Viņš uzskata, ka Krievijas Federācija tiks sakauta. “Krievija zaudēs, jo mēs, Rietumi, esam daudz spēcīgāki par Krieviju...,” viņš prognozēja.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu