Incidents Baltijas ārlietu ministru vizītē Gruzijā: parlamenta spīkers sagrozījis baltiešu teikto (8)

TVNET
Papildināts 18:09, 15. maijs, 2024
Foto: Twitter/@Tsakhna

Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri atrodas vizītē Gruzijā dienu pēc tam, kad parlamentā tika apstiprināts valdošās partijas "Gruzijas sapnis" virzītais, pēc Krievijas parauga veidotais "ārvalstu aģentu" likums. Vizītes laikā noticis dīvains incidents. Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs medijiem apgalvojis, ka tikšanās laikā baltieši esot piekrituši, ka Gruzijas valdība "rīkojās pareizi, neklausot Eiropas kolēģus un neieviešot sankcijas pret Krieviju". Visi trīs Baltijas valstu ārlietu ministri kategoriski noliedz, ka būtu ko tādu teikuši.

Gruzijas ziņu aģentūra "InterPressNews" pēc tikšanās publicēja Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja Šalvas Papuašvili atstāstu par tās laikā pārrunāto

"Tikšanās laikā mēs visi bijām vienisprātis, ka mēs rīkojāmies pareizi, neklausot Eiropas kolēģus un neieviešot sankcijas pret Krieviju, neatbrīvojot [bijušo Gruzijas prezidentu Mihailu] Saakašvili. Mums galu galā bija taisnība, bet viņiem nebija. Mēs teicām: kāda gan ir garantija, ka arī šoreiz jūs kļūdāties, tāpat kā iepriekšējās reizes?" klāstīja Papuašvili. 

Viņš arī teica, ka Eiropas kolēģiem esot bijušas bažas par otrdien parlamentā pieņemto "ārvalstu aģentu" likumu.

Papuašvili izteikumus uzreiz noraidīja visu trīs Baltijas valstu ārlietu ministri. 

"Bažas par likumprojektu "Likums par ārvalstu ietekmes caurredzamību" un tā negatīvo iespaidu uz Gruzijas ceļu uz Eiropu ir īstas. Paudu tās Gruzijas parlamenta spīkeram. Neatpazīstu izteikumus par sankcijām pret Krieviju vai Saakašvili kungu, ko spīkers mums piedēvē," norāda Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže.

"Atbildot uz apjukumu par tikšanos ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Šalvu Papuašvili, vēlos skaidri pateikt, ka mēs nepiekritām, ka Gruzijai ir taisnība, ignorējot eiropiešu padomus un vērtības, kā arī mēs paudām ļoti spēcīgus uzskatus, nevis vienkārši "zināmas bažas"," skaidro Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Būšu tiešs – mēs nepiekritām nekam no šeit uzskaitītā. Mans vēstījums ir pretējs: Gruzija nevirzās pareizajā virzienā," uzsvēra Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna.

Kā ziņots, Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, kura cīnās pret "ārvalstu aģentu" likumprojekta pieņemšanu, kopīgajā preses konferencē ar Baltijas valstu un Somijas ārlietu ministriem brīdinājusi, ka likumprojekts parlamentā ticis pieņemts bez sabiedrības atbalsta un ka pašlaik "uz spēles likta Gruzijas izdzīvošana".

Latvijas Ārlietu ministrija norāda, ka tikšanās laikā ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Šalvu Papuašvili, premjerministru Irakliju Kobahidzi un ārlietu ministru Ilju Darčiašvili ārlietu ministre aicināja apturēt likumprojekta par ārvalstu ietekmes caurskatāmību virzību un atgriezties pie iekļaujoša, demokrātiska dialoga ar nevalstiskajām organizācijām un sabiedrību kopumā. Tāpat ir svarīgi ieklausīties starptautisko partneru viedoklī, tikšanās laikā uzsvēra Braže.

Likumprojektu virza Gruzijas valdošā partija "Gruzijas sapnis". Likums paredz, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, būs jāreģistrējas kā organizācijām, kas "darbojas ārvalsts interesēs". Šī frāze ir vienīgā atšķirība salīdzinājumā ar pagājušajā gadā atsaukto projektu, kurā bija teikts, ka šīm organizācijām jāreģistrējas kā "ārvalstu ietekmes aģentiem".

Likumprojekts līdzinās Krievijas "ārvalstu aģentu" likumam, ar kura palīdzību Krievijā tikuši apkaroti neatkarīgie mediji un nevalstiskās organizācijas. Šī un vēl citu uz vārda brīvību vērstu likumu piemērošanas rezultātā Krievijā faktiski vairs nepastāv pilsoniskā sabiedrība.

Gruzijas parlamentā pieņemto likumprojektu nosodījušas ASV, Eiropas Savienība, NATO un nevalstiskās organizācijas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu