WSJ: Ukraina lūdz ASV atļauju izmantot amerikāņu ieročus pret mērķiem Krievijā (2)

TVNET
Foto: AP/Scanpix

Ukraina ir lūgusi ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju atļaut izmantot ASV ieročus, lai uzbruktu Krievijas teritorijai, tā, atsaucoties uz avotiem Baltajā namā un Pentagonā, vēsta “The Wall Street Journal”. Pieprasījums iesniegts laikā, kad Krievijas karaspēks iebrūk Harkivas reģionā, kur Maskavai jaunu teritoriju sagrābšanas ziņā izdevies īstenot pēdējā pusotra gada laikā veiksmīgāko operāciju. Pagājušajā nedēļā izteiktais Kijivas lūgums pašlaik tiekot izskatīts.

Ukrainas puse arī lūdz palīdzību identificēt mērķus Krievijā, kurus Ukrainas bruņotie spēki varētu apšaudīt ar saviem ieročiem.

“Viņi lūdza palīdzību, lai uzbruktu Krievijai. Runa bija ne tikai par ieroču sistēmām, bet arī par papildu palīdzību triecienos pret Krievijas bruņotajiem spēkiem,”

skaidroja ASV armijas štābu apvienotās komitejas vadītājs ģenerālis Čārlzs Brauns.

Ja ASV apmierinās Ukrainas lūgumu, tas liecinās par būtiskām pārmaiņām ASV administrācijas politikā, kas cenšas samazināt militāras eskalācijas risku starp Vašingtonu un Maskavu, vienlaikus atbalstot Kijivu, norāda izdevums.

Saskaņā ar Baltā nama avota teikto ASV vadība neatbalsta Ukrainas puses iniciatīvas. “Mēs neveicinām un nepieļaujam triecienus Krievijas teritorijā,” viņš sacīja, norādot, ka tā ir “ilgstoša ASV politika”.

Baidens 24. aprīlī parakstīja dekrētu par 61 miljarda ASV dolāru militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainai. Tajā pašā laikā kļuva zināms, ka Vašingtona ir slepeni piegādājusi Kijivai tālās darbības rādiusa ATACMS raķetes. Saskaņā ar “Bloomberg” avotiem Baltajā namā raķetes tika iekļautas 300 miljonu ASV dolāru atbalsta paketē, kas tika apstiprināta vēl 12. martā, jo Krievija arvien biežāk uzbrūk Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai.

Naktī uz 30. aprīli Ukrainas bruņotie spēki uzbruka Krimai, izmantojot ATACMS. Tika skartas Simferopole un Džankoja, un uz laiku tika bloķēta satiksme uz Krimas tilta. Pēc tam Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevās veiksmīgi trāpīt uzreiz trim pussalas pretgaisa aizsardzības bāzēm, ievainojot vismaz piecus Krievijas karavīrus.

ASV neiebilst pret raķešu triecieniem Krimā, jo tā ir Ukrainas teritorija; Baltais nams neiebilst arī pret raķešu izmantošanu pret Krievijas objektiem citos okupētajos Ukrainas reģionos.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens 15. maijā vizītes laikā Kijivā atgādināja, ka ASV neatbalsta triecienus ar ASV ieročiem Krievijas teritorijā. “Mēs nepieļaujam iespēju veikt triecienus ārpus Ukrainas,” viņš teica. Vienlaikus diplomāts sacīja, ka Vašingtona ļauj Kijivai pašai pieņemt lēmumus par to, kā veikt militārās operācijas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu