No Krievijas normatīvo aktu vietnes pazudis projekts par Krievijas jūras robežas mainīšanu Baltijas jūrā (6)

TVNET
Foto: Shutterstock

No Krievijas oficiālās normatīvo tiesību aktu projektu tīmekļa vietnes pazudis lēmuma projekts, kas paredzēja vienpusēji mainīt valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju.

Tam, ka lēmuma projekts no vietnes pazudis, uzmanību pirmais pievērsa “Radio Brīvības” žurnālists Marks Krutovs.

Tagad projekta vietnē tiek vēstīts, ka tas ir izdzēsts. Pagaidāms nav skaidrs, kāpēc lēmuma projekts no vietnes pazudis.

Krievijas neatkarīgais izdevums "The Moscow Times" trešdien ziņoja, ka izstrādāts Krievijas valdības lēmuma projekts, lai vienpusēji mainītu valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju.

Saskaņā ar šo Aizsardzības ministrijas sagatavoto dokumentu Krievija grasās pasludināt par saviem iekšējiem jūras ūdeņiem akvatorija daļu pie Kēnigsbergas (Karaļauču) anklāva Baltijskas (Pillavas) un Zeļenogradskas (Krancas) pilsētām, kā arī Somu līča austrumos.

Šim nolūkam paredzēts mainīt ģeogrāfiskās koordinātas punktiem, kuri nosaka izejas līniju stāvokli, no kurām tiek mērīti Krievijas teritoriālie jūras ūdeņi, kā arī pierobežas un salu zona. Uz Lietuvas robežas ir plānots pārskatīt Kuršu jomas zonu, Taranas zemesraga un uz dienvidiem no tā esoša zemesraga rajonus, kā arī Vislas strēles zonu.

Savukārt uz Somijas robežas iecerēts koriģēt koordinātas Jahi, Sommersas, Hoglandes, Rodšēras, Mazās Tjutersas, Vigrundas salu zonā, kā arī pie Narvas upes ziemeļu ieejas zemesraga, teikts lēmuma projekta pielikumā.

Pašreizējās ģeogrāfiskās koordinātas ir noteiktas ar PSRS Ministru padomes 1985.gada lēmumu, un projekta autori apgalvo, ka tās "nepilnīgi atbilst mūsdienu ģeogrāfiskajai situācijai". Tajās punkti tikuši fiksēti "pēc maza mēroga jūras navigācijas kartēm", kuras pamatotas ar 20.gadsimta vidus darbiem, bet tas "neļauj noteikt iekšējo jūras ūdeņu ārējo robežu", sacīts dokumentā.

Krievijas Aizsardzības ministrija ierosina daļēji "atzīt par spēkā neesošu" minētā PSRS Ministru padomes lēmuma sadaļu "Baltijas jūra".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu