Tramps vēlas paplašināt ASV dabasgāzes eksportu, lai mazinātu atkarību no Krievijas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps, ceturtdien Varšavā tiekoties ar Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu līderiem, gatavojas piedāvāt strauji augošo amerikāņu dabasgāzes eksportu kā politisko instrumentu šo valstu enerģētiskās atkarības mazināšanai no Krievijas.

Tā dēvētajā Triju jūru samitā, kas pulcēs Baltijas, Melnās un Adrijas jūras piekrastē esošo valstu līderus, Tramps grasās paziņot, ka, lai palīdzētu sabiedrotajiem, centīsies cik vien iespējams atvieglot ASV uzņēmumiem eksportēt sašķidrināto dabasgāzi (LNG) uz Austrumeiropu un Centrāleiropu.

Viens no Triju jūru samita mērķiem ir attīstīt enerģētikas infrastruktūru, tostarp LNG terminālus un gāzesvadus. Līdz ar Poliju un Horvātiju, kas uzņēmušās šīs iniciatīvas vadību, starp valstīm, kas tajā iesaistījušās, ir Baltijas valstis, Austrija un Ungārija.

Trampa klātbūtne dos papildus impulsu šī projekta realizācijai, sarunā ar aģentūru «Reuters» norādījis atvaļinātais ģenerālis un bijušais ASV nacionālās drošības padomnieks Džeimss Džonss.

Viņš uzsvēris, ka ASV gāzes piegāžu palielināšana ļaus vājināt Krievijas ietekmi reģionā un liegs Maskavai energoresursus izmantot kā ieroci vai instrumentu spiediena izdarīšanai.

«Domāju, ka ASV sevi parādīs kā ļoti labvēlīgu valsti, ja sāks palīdzēt citām valstīm kļūt pašpietiekamākām un mazāk atkarīgām,» atzina Džonss.

Gāzes eksporta palielināšanu uz Eiropu atbalsta arī tie Trampa pārstāvētās Republikāņu partijas politiķi, kas pieprasa viņam ieņemt stingrāku nostāju pret Krieviju.

«Šī iniciatīva iedragās Putina un to varas nesēju stratēģiju, kas mēģina izmantot gaismas slēdzi kā stratēģiskā uzbrukuma elementu,» norādījis senators Korijs Gārdners.

«Daudzējādā ziņā amerikāņu LNG eksports uz Eiropu ir lielākais drauds, kādu ASV rada Krievijai,» savukārt atzinis Vācijas Māršala fonda Varšavas biroja direktors Mihals Baranovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu