TVNET intervija: STandART (21)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Olga Jaceviča

6.novembrī pašmāju elektroniskās mūzikas grupa «STandART» klajā laida savu otro studijas albumu «Autumn News» («Rudens Vēstis»). TVNET aicināja uz nelielu sarunu grupas vokālistu un dziesmu autoru Kalvi Kluburu.

Jaunajā diskā iekļautas 11 dziesmas: deviņas no tām angļu, divas - latviešu valodā. Līdzīgi kā grupas iepriekšējais albums "Australia", arī "Autumn News" tapis Siguldas "Skaņu studijā", sadarbībā ar producentu Kasparu Tobi no grupas "Dzelzs Vilks". Albuma pirmais singls "I’m the Voices" / Autumn News" bez maksas lejupielādējams STandART profilā portālā "Last.fm".

TVNET: Vēl pavisam nesen (2007.gadā) izdevāt iepriekšējo studijas albumu, nu jau pie klausītājiem nonācis jauns ieraksts «Autumn News» («Rudens Vēstis»). Rodas iespaids, ka jūs neietekmē visas šīs ekonomiskās kataklizmas, kas daudziem pašmāju mūziķiem liek doties prom no Latvijas, jūs radāt pēc savas iekšējās nepieciešamības un plāna. Kas vispār vēl motivē izdot mūziku, turklāt tādu, kas nav orientēta uz plašu klausītāju loku?

STandART: Šīs kataklizmas atstāj diezgan jaušamu iespaidu, tomēr nepieciešamība izlikt uz āru to, kas mūsos ir sakrājies, radīt mūziku, mūsu prioritāšu sarakstā atrodas salīdzinoši augstu. Šīs nodarbes temps reizēm, kad jācīnās ar ikdienas problēmām, ir gausāks, brīžiem tas ir straujāks, bet pašas nodarbes pastāvēšanu apdraudēt nav tik viegli. Tas gluži vienkārši ir mūsu dzīvesveids. Mūzikas radīšana mums sniedz baudu; mēs ar to nodarbojamies, pirmkārt, sevis pašu dēļ. Taču ir patīkami konstatēt, ka tas, ko mēs darām, patīk vēl kādam; ka mūsu mūzikas klausītāju loks tomēr ir plašāks, nekā sākumā varētu likties, un tas aizvien paplašinās. Mūsuprāt, grupa līdz šim ir attīstījusies tikai pa augšupejošu līkni. Mums pašiem aizvien ir interesanti, un redzam, ka tas ir interesanti citiem. Kādēļ lai to neturpinātu? Par mūzikas izdošanas formātu – tas jau ir cits jautājums.

"Depo" 19.dec.
"Depo" 19.dec. Foto: Olga Jaceviča

TVNET: Tu minēji, ka jūs klausās arī ārpus Latvijas. Kā jūs esat «aizsnieguši» šos klausītājus? Myspace? Koncerti?

STandART: Viens no ceļiem, kā esam nonākuši līdz saviem klausītājiem ārpus Latvijas, protams, ir internets, tostarp arī MySpace, bet ne tikai. Ir arī cilvēki, kas pirmoreiz ar STandART ir saskārušies mūsu koncertos. Salīdzinoši bieži esam uzstājušies Igaunijā, un tur var just, ka cilvēki mūs pazīst diezgan labi. Un ir daļa, kuriem par STandART ir pastāstījuši viņu draugi vai paziņas, vai pat mūsu kopējie draugi un paziņas.

TVNET: Kas tas par lāci uz albuma vāka?

STandART: Tas ir Virslācis. Uz vāka viņš ir parādījies galvenokārt albuma tituldziesmas iespaidā. Man šķiet, ka vismaz man pašam priekš sevis albuma dziesmas veido tādu kā skrējienu cauri visiem gadalaikiem – rudenīgākās dziesmas, ziemas dziesmas, pavasaris, vasara un atkal rudens. Tādā secībā mēs tās izkārtojām. «Autumn News» bija viena no pirmajām dziesmām, kas demoversijā bija gatava jau 2008.g. rudenī. Tās nosaukums ir nejaušība, jo tas sākotnēji bija vienkārši e-pasta virsraksts no mūsu poļu drauga Hien, ar ko kopā veidojām šo dziesmu. Un dziesmas tapšanas laikā radās tieksme mēģināt mazliet iejusties lāča lomā. Rudens vēstis katram var būt savas. Vienam tas nozīmē skolas sākumu, citam ražas novākšanu. Mums tās ir lāča rudens vēstis – zīmes, kas norāda, ka saskaņā ar ierasto būtu jādomā par došanos ziemas miegā. Tomēr mūsu lācis nav īsti pārliecināts, vai viņš vēlas doties miegā. Vēlāk albuma veidošanas gaitā nejauši radās vēl dažas dziesmas, kuras skāra gadalaiku un tiem raksturīgu sajūtu tēmu, un tā mūsos brieda pārliecība, ka lācis būs mūsu zvērs. Pārliecība nostiprinājās, kad kādā naktī internetā nejauši uzgāju informāciju, ka brūnais lācis ir Latvijas gada dzīvnieks. Vēlāk izstāstījām savas sajūtas un idejas par dziesmām un noformējumu mūsu albuma vizuālās puses autoriem Kristapam Kalnam un Sarmītei Māliņai. Un bezmaz vai ar līdzīgu intonāciju kā multfilmā par Laimes lāci teicām: «Lāci vajag!» Idejas par lāčiem bija daudz un dažādas, taču laika bija maz. Beigās jau likās, ka nekāda lāča mums nebūs, tomēr fotosesijas dienā mēs satikām Virslāci, un viņš piekrita nobildēties. Lāči mums palīdz arī radīt mūziku koncertos. Ja pirmā albuma «Australia» prezentācijā mums klausītāji uzdāvināja Austrālijas karogu, ko vienmēr izmantojām koncertos uz skatuves, tad šobrīd karogu uz mana sintezatoru statīva ir nomainījusi maza leijerkastīte ar lāčiem, kuri zāģē baļķi. Cilvēkiem, kuri leijerkastīti ir redzējuši tikai pa gabalu, varu atklāt, ka tās nav vāveres, kas zāģē tualetes papīru.

"Depo" 19.dec.
"Depo" 19.dec. Foto: Olga Jaceviča

TVNET: Vai esat jau pieteikuši šo albumu Latvijas mūzikas Gada balvai? Kādā kategorijā? Ja neesat - tad kādēļ?

STandART: Esam pieteikuši albumu kategorijā «Labākais alternatīvās mūzikas albums», lai gan lēmumu grupā nepieņēmām uzreiz. Iesniedzām to taustāmā formā, kas mums pašiem izmaksāja dārgāk, taču mēs vēlamies, lai albums tiktu vērtēts kopā ar noformējumu. Protams, pasaulē jau labu laiku pārdoto albumu apjomi strauji samazinās, strauji palielinās lejuplāžu skaits, taču mums arī pašiem patīk iegādāties sev tīkamu mūziku diska formātā. Iespēja turēt disku rokās, izbaudīt albuma noformējumu, palasīt grāmatiņu un varbūt pat papriecāties par to, kā tā smaržo, – tas viss uzrunā daudz personiskāk nekā vienkāršs fails datorā. Šādu apsvērumu dēļ mēs vispār izdevām albumu taustāmā veidā un arī centāmies piedomāt pie tā, lai klausītājam būtu patīkami paņemt albumu rokās. Mēs gribējām izveidot albuma noformējumu ar spēcīgi izteiktu noskaņu, tādēļ ar Kristapu Kalnu un Sarmīti Māliņu vairākkārtīgi pārspriedām savas idejas un redzējumu attiecībā uz to. Vēlējāmies, lai albums bezmaz vai smaržotu pēc rudens. Un esam ļoti gandarīti par rezultātu.
Man gan nav pārliecības, ka labākais veids, kā vērtēt mūziku, būtu salīdzināt gana atšķirīgus albumus pēc neizmērāmiem kritērijiem un beigās paziņot, ka viens albums ir tas labākais, cits ir mazliet mazāk labs utt. Tas viss tik un tā ir subjektīvi. Mūzika īsti nav sports. Man, piemēram, liktos interesantāk un lietderīgāk, ja plašāka uzmanība tiktu pievērsta vairākiem albumiem uzreiz – ja tie tiktu vairāk apskatīti vai atskaņoti un klausītāji paši varētu izveidot savu viedokli, kas viņiem patīk, kas ne, ko jaunu viņi ir uzzinājuši un par ko viņi gribētu uzzināt vairāk. Es reizēm pievēršu uzmanību šādām nominācijām, lai uzzinātu vai atcerētos, kas vispār ir ticis izdots. Un tādēļ mēs arī pieteicām savu albumu – lai atgādinātu par sevi.

TVNET: Vai gatavojaties doties arī kādā albuma atbalsta tūrē?

STandART: Pēc albuma izdošanas iepazīstinājām publiku ar jaunajām dziesmām 3 dažādos Rīgas klubos un Tallinā. Februāra vidū dosimies sniegt 3 koncertus Somijā. Cerams, ka beidzot vienosimies arī ar Zviedriju, jo pārrunas veicam jau gadu, bet līdz šim esam apstājušies pie datumu saskaņošanas. Martā atkal spēlēsim Rīgā un Liepājā. Ir plāni par koncertiem citviet un arī par kaut kā jauna radīšanu – tad jau skatīsimies, kā mums veiksies, kā izdosies apvienot mūzikas lietas ar darbiem, ģimenēm un studijām universitātē

Albuma «Autumn News» dziesmu saraksts:

01 The Field Where I Died

02 Animals of Our Kind

03 Pioneers

04 Ausmas dziesma

05 61 06 Season People

07 I’m the Voices

08 June

09 Hydrology

10 Autumn News

11 Lapsu nakts

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu