Top 10 vietas, kur baudīt zelta rudeni Baltijā (38)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šajā nedēļas nogalē tā dēvētais zelta rudens būs viskrāšņākais un arī laika prognoze solās būt labvēlīga, lai šo skaisto dabas parādību izbaudītu pilnībā. Lai atvieglotu izvēli, TVNET piedāvā desmit tuvākus un tālākus galamērķus Baltijas mērogā, kur var vērot un izbaudīt rudens klātbūtni.

 
Baltijas jūras piekraste netālu no Salacgrīvas
Baltijas jūras piekraste netālu no Salacgrīvas Foto: TVNET

Latvijas ziemeļu piekraste

Par Latvijas ziemeļu pilsētas Salacgrīvas vizītkarti pēdējos gados kļuvis «Positivus» festivāls jūlijā, taču arī rudens pilnbriedā te ir vērts iegriezties. Īpaši šajā nedēļas nogalē, jo oktobrī sākas arī nēģu laiks un tam par godu šo svētdien senajā pašmāju zvejnieku pilsētā norisināsies tradicionālā Nēģu diena.

Pa ceļam uz vai no Salacgrīvas ir vērts iegriezties arī, piemēram, viesu mājās «Vējavas», kurā var izbaudīt ziemeļu jūras piekrastes šarmu un pat doties zvejā kopā ar vietējiem zvejniekiem.

 
Foto: www.tour-smart.co.uk

Sāremā sala

Viena no skaistākajām vietām Baltijā, kur izbaudīt rudens dabu neapšaubāmi ir Igaunijas lielākā sala – Sāremā. Tajā apskatāms iespaidīgais Kāli metorīta krāteris, augstās Pangas klintis, kā arī Anglas vējdzirdnavas, kas ir visas salas simbols.

Apmeklējuma vērta noteikti ir arī pati Sāremā galvaspilsēta Kuresāre, kuras mājīgās ieliņas tā vien vedina doties pastaigā. Autosporta cienītājiem noteikti ir vērts zināt, ka šajā nedēļas nogalē tur norisinās tradicionālais Sāremā rallijs, kur skaistos dabas skatus papildina arī motoru rūcoņa un azarts. Ņemot vērā vējainos laika apstākļus gan ieteicams nodrošināties ar siltāku apģērbu.

 
Ķemeru purva taka
Ķemeru purva taka Foto: dziedava.lv

Purva takas

Latvija ir bagāta ar tādu dabas dāvanu kā purvi un daudz no tiem ir viskrāšņākie tieši rudenī. Vairākos no tiem ir izvietotas īpašas takas, tāpēc nevajag baidīties un apmeklēt šīs vietas kopā ar visu ģimeni. No interesantākajiem galamērķiem jāizceļ Ķemeru Lielā tīreļa dzelves un laipas, kā arī Niedrāju–Pilkas taka.

 
Lucavsala
Lucavsala Foto: LETA

Lucavsala

Ja sagadījies, ka brīvdienās nesanāk izbraukt ārpus Rīgas, arī tās centrā esošajā Lucavsalas atpūtas parkā var labi pavadīt laiku, turklāt baudīt lieliskus skatus uz galvaspilsētu rudenī. Vienvārdsakot, ideāla vieta, kur doties pastaigā ar ģimeni. Tāpat jāpiezīmē, ka turpat netālu atrodas arī Torņkalns un Āgenskalns ar senlaicīgajām koka ēkām un šaurajām ieliņām, kas ir piemērotas rudenīgām pastaigām.

 
Palangas mols
Palangas mols Foto: lithuania.travel

Palanga

Lietuvas kūrortpilsēta Palanga ir viens no Baltijas pieprasītākajiem galamērķiem vasaras sezonā, taču tur ir arī ko redzēt rudenī, piemēram, slaveno Dzintara muzeju vai Palangas mols, kurā, kā teic zinātāji, var sajust Baltijas jūras varenumu.

Pēc pastaigas pa rudenīgo pilsētu, iesakām iegriezties kādā no Basanavičus ielas kafejnīcām, kur iespējams baudīt arī Lietuvas tradicionālo virtuvi.

 
Tilts pār Gauju Siguldā
Tilts pār Gauju Siguldā Foto: spoki.tvnet.lv

Sigulda

Zelta rudens Siguldā jau ir kļuvis par vienu no visas Latvijas simboliem un tūrisma galvenajiem vilinājumiem. Kā runā, te šo gadalaiku, salīdzinājumā ar citām pašmāju vietām, var piedzīvot visspilgtāk. Sev piemērotas nodarbes atradīs ne tikai dabas cienītāji, bet arī ekstrēmāku aktivitāšu piekritēji. Piemēram, slaveno gaisa vagoniņu pāri Gaujai var izmantot gan dabas skatu vērošanai, gan arī lai izlektu ar gumiju.

 
Tartu naktī
Tartu naktī Foto: weather-forecast.com

Tartu

Kultūras un rudens sajaukuma baudīšanai ideāli ir piemērota Baltijas valstīs vecākā pilsēta – Tartu, kas vēsturiski ir bijusi mājvieta Igaunijas inteliģencei un radošajai bohēmai. Turpat, sasniedzamā attālumā atrodas arī Peipusa ezers, kas ir ceturtais lielākais visā Eiropā un kura gleznainā piekraste rudenī ir jo īpaši baudāma. Starp citu, šo maršrutu var lieliski apvienot vienas dienas ekskursijā.

 
Marka Rotko centrs Daugavpilī
Marka Rotko centrs Daugavpilī Foto: rotkocentrs.lv

Daugavpils

Nedrīkst nepieminēt Latgales šarmu un sirsnīgumu, kā arī neskaitāmos ezerus. Tā kā šogad Daugavpilī tika atklāts tur dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko gleznu muzejs, tas noteikti ir labs iemesls, lai apmeklētu otru lielāko Latvijas pilsētu, pa ceļam apskatot arī teiksmainākos Latgales dabas skatus un iegrieztos arī Rēzeknē, kur atvērta ir arhitektūras ziņā viena no interesantākajām ēkām Latvijā – radošo pakalpojumu centrs «Zeimuļs».

 
Rundāles pils
Rundāles pils Foto: TVNET

Rundāles pils un tās apkārtne

Arī netālu no Lietuvas robežas Zemgalē esošajā Rundāles novadā iespējams piedzīvot zelta un arī citu krāsu rudeni. Izstaigājot turienes pils parku, pilskalnu un pārejot pāri pontonu tiltam pār Lielupi, iespējams notvert fantastiskus skatus un krāsas.

 
Pažaisles klosteris
Pažaisles klosteris Foto: travel.lithuania

Kauņa un Pažaisles klosteris

Ja izbraucinam ir vairāk laika, apmeklējumam piemērota būs viena no skaistākajām Lietuvas pilsētām - Kauņa, kuras plašās ielas ir ideāli piemērotas romantiskām pastaigām.

Tāpat interesenti var uzbraukt kalnā ar funikulieri, lai pavērtos uz pilsētu no putna lidojuma, bet mākslas cienītāji varēs doties uz Čurļoņa muzeju un aplūkot kaimiņzemes dižgara radītās gleznas. Ir vērts paviesoties arī Kauņas pievārtē esošajā Pažaisles klosterī, kas uzbūvēts 17.gadsimtā.

Komentāri (38)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu