Pieaug spriedze uz Horvātijas robežām ar kaimiņvalstīm

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Horvātija piektdien uz Ungārijas robežu autobusos un īpašā vilcienā nogādājusi simtiem nelegālo imigrantu, kas pēc tam, kad Budapešta slēdza robežu ar Serbiju, mainījuši savu maršrutu ceļā uz Rietumeiropu. Savukārt Slovēnijas policija bijusi spiesta pielietot asaru gāzi, lai apturētu robežpārkāpēju pūļus uz savas robežas ar Horvātiju.

Ungārija ziņo, ka 24 stundās līdz brīdim, kad tā piektdien pusnaktī pilnība pabeidza dzeloņdrāšu žoga būvniecību uz Horvātijas robežas, to šķērsoja 7852 nelegāliem imigranti. Lielākā daļa no viņiem ieradušies, šķērsojot robežu ar Horvātiju.

Tikmēr Slovēnija apsver iespēju izveidot «koridorus» nelegālo imigrantu pārvietošanai caur savu teritoriju.

Vienlaikus Ļubļana paziņojusi, ka varētu uzņemt līdz 10 000 patvēruma meklētāju.

Tajā pašā laikā Horvātija jau paziņojusi, ka tā vairs nespēj tikt galā ar nekontrolētās imigrācijas plūsmu, jo pēdējo divu dienu laikā tās robežu ar Serbiju šķērsojuši 17 000 nelikumīgo ieceļotāju. Tāpēc Zagreba sākusi viņu transportēšanu bruņotu policistu pavadībā uz Ungārijas robežu.

Horvātu varasiestādes iepriekš apgalvoja, ka tas ar kaimiņvalsti esot saskaņots, taču Budapešta to kategoriski noliedza un Ungārijas ārlietu ministrija šos apgalvojumus nosaukusi par «klajiem meliem».

Ungārija paziņoja, ka

īpašais vilciens ar aptuveni 1000 nelegālo imigrantu ir apturēts, horvātu policisti atbruņoti un lokomotīves mašīnists aizturēts.

Savukārt visi robežpārkāpēji nekavējoties nosūtīti uz bēgļu uzņemšanas centriem pie Austrijas robežas.

Zagrebas varasiestādes no savas puses noliedz, ka šāds incidents būtu noticis.

Kā ziņo Austrijas policija, naktī uz sestdienu tās robežu šķērsojuši aptuveni 6700 nelegālo imigrantu.

Notiekošais jau izraisījis diplomātisku konfliktu Horvātijas un Ungārijas starpā. Budapešta apsūdzējusi Zagrebu mudinājumos nelegālos imigrantus pārkāpt jaunos imigrācijas noteikumus, kas Ungārijā stājās spēkā otrdien.

Budapešta brīdinājusi, ka šādas Zagrebas rīcības dēļ tā bloķēs Horvātijas uzņemšanu Šengenas zonā.

Tomēr Zagreba atsakās piekāpties, un premjerministrs Zorans Milanovičs paziņojis, ka turpinās sūtīt nelikumīgos ieceļotājus uz robežu ar Ungāriju.

«Vienošanās ar Ungāriju nav,» pretēji iepriekšējiem apgalvojumiem sestdien atzina Milanovičš, taču piebilda, ka «mums kaut kā izdevies viņus pārliecināt pieņemt bēgļus, sūtot tos [uz robežu], un mēs to turpināsim darīt.»

Savukārt Budapešta, lai cīnītos ar nekontrolēto masu imigrāciju, sestdien izsludinājusi brīvprātīgu armijas rezervistu mobilizāciju.

Rezervisti vispirms tiks izmantoti, lai nodrošinātu garnizona dienestu tajās pilsētās, kurās dislocēto vienību karavīri nosūtīti uz robežu palīgā policijai.

Tikmēr spriedze sāk pieaugt arī Harmicā uz robežas ar Slovēniju, kur pēc tam, kad Ļubļana apturēja dzelzceļa satiksmi ar Horvātiju, piektdien arī sāka veidoties nelikumīgo ieceļotāju pūlis.

Policija bija spiesta pielietot asaru gāzi, lai apturētu vairākus simtus lielo robežpārkāpēju pūli, kas mēģināja izlauzties caur policistu ķēdi uz robežtilta starp abām valstīm.

Arī pie Breganas robežšķērsošanas punkta nakti uz sestdienu pavadīja aptuveni tūkstotis nelegālo imigrantu, vēsta Horvātijas sabiedriskā televīzija HRT.

Neilgi pirms tam Slovēnijas premjerministrs Miro Cerars paziņoja, ka apsver iespēju izveidot «koridorus» nelegālo imigrantu nopludināšanai uz ziemeļos esošo Austriju un tālāk uz Vāciju, ja robežpārkāpēji sāks ierasties pārāk lielā skaitā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu