Lidmašīna ar Krievijā nepamatoti notiesāto Savčenko ieradusies Kijevā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lidmašīna ar Krievijā nepamatoti notiesāto Ukrainas piloti Nadiju Savčenko, kuru Maskava nule izdevusi Ukrainai, ieradusies Kijevas Borispoles lidostā, apstiprinājis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Savčenko devās uz Kijevu no Rostovas pie Donas, kur pēc viņas ieradās Ukrainas prezidenta Petro Porošenko lidmašīna. Prezidents Porošenko paziņojumā soctīklos Savčenko nodēvēja par varoni. «Prezidenta lidmašīna ar Ukrainas varoni Nadiju Savčenko piezemējusies,» teikts ierakstā «Twitter».

Porošenko uzreiz pēc lidmašīnas nolaišanās telefoniski sazinājies ar Savčenko un viņu apsveicis ar atgriešanos uz Ukrainas zemes. Taisnā ceļā no lidostas Savčenko devusies uz tikšanos ar Ukrainas prezidentu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka

Putins parakstījis rīkojumu par Savčenko apžēlošanu.

No neoficiāliem avotiem zināms, ka Ukrainas pilote Nadija Savčenko esot apmainīta pret Krievijas karagūstekņiem Jevgeņiju Jerofejevu un Aleksandru Aleksandrovu. Ukraina vēl nav sniegusi oficiālu apstiprinājumu šai informācijai.

BBC, atsaucoties uz avotiem Ukrainas varasiestādēs, vēsta, ka

abi gūstekņi no Kijevas uz Krieviju nosūtīti Krievijas prezidenta Vladimira Putina lidmašīnā.

Ukraina paziņojusi, ka gūstekņi ir Krievijas militārās izlūkošanas elites biedri. Krievija uzstāj, ka viņi nebija aktīvā dienestā, kad tika sagūstīti Ukrainas austrumos, un atvaļinājušies no dienesta pirms došanās uz Ukrainu. Taču paši gūstekņi pratināšanas laikā Ukrainai apliecinājuši, ka ir aktīvā karadienesta karavīri.

Krievijas mediji ziņo, ka lidmašīna ar Krievijas virsniekiem jau ieradusies Maskavas Vnukovas lidostā.

Krievijas izlūkus pirms apmaiņas personīgi apžēlojis Ukrainas prezidents. Mediji vēsta, ka šādā pašā veidā notikusi Savčenko nodošana apmaiņai Krievijas pusē.

Vienošanās par gūstekņu apmaiņu, saskaņā ar «Komersant» sniegto informāciju, panākta tā dēvētā «Normandijas kvarteta» sarunu laikā.

Jau ziņots, ka Krievijas tiesa 22.martā atzina Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko, kas vainu apsūdzībās noliedz, piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

Savukārt Ukrainas tiesa 18.aprīlī piesprieda 14 gadus cietumā pērn maijā Luhanskas apgabalā valsts austrumos sagūstītajiem diviem Krievijas armijas karavīriem - 3. gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteinim Jevgeņijam Jerofejevam un seržantam Aleksandram Aleksandrovam. Krievijas karavīri ir vainīgi agresīvā karā ar iepriekšēju vienošanos, palīdzības sniegšanā teroristiskām organizācijām un teroraktu sarīkošanā, nosprieda tiesa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu