Pasaulē smagākais desmitgadnieks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Indonēzieša Arja Permana svars 10 gadu vecumā pārsniedzis 192 kilogramus. Vecākiem baidoties par dēla dzīvību, viņam tagad noteikta stingra diēta, raksta «Cater News».

Vecāki stāsta, ka dēls straujā svara pieauguma dēļ bija spiests pamest mācības skolā, jo nespēja pats saviem spēkiem tālu staigāt.

Māte atzīst, ka patlaban Arja dienā notiesā vismaz piecas maltītes, kurās parasti ietilpst rīsi, zivis, liellopa gaļa, dārzeņu zupa un tradicionāls sojas pīrāgs, turklāt porcijas ir milzīgas.

Māte arī sūdzas, ka dēlam milzīgā svara dēļ vairs nespēj atrast piemērotas drēbes. Šā iemesla dēļ puika lielākoties mājās gulšņā, ietinies segā. Viņi baidās, ka lielais svars varētu novest pie nāves. «Es uztraucos par viņa veselību. Es nezinu nekādu citu veidu, kā svara pieaugumu apturēt, kā vien dot viņam mazāk ēdiena,» sieviete saka.

Apēd vienā reizē tik, cik pietiktu diviem pieaugušajiem

Tomēr viņa uztraucas par diētas rezultātiem, jo dēla ieradums ēst daudz ir dziļi iesakņojies. «Viņš mūždien ir izsalcis. Viņa maltītes ir milzīgas, un viņš parasti var apēst tik daudz, cik pabarotu divus pieaugušos. Viņš arī vienmēr ir noguris un sūdzas par elpas trūkumu.

Nu jau vienīgais, ko viņš dara, ir ēst un gulēt. Un, kad viņš nedara to, viņš iekāpj vannā un tur paliek pa trīs stundām no vietas,» savu izmisumu skaidro Arja māte.
Foto: Kadrs no video

Sieviete saka, ka vairs nespēj skatīties uz zēna ciešanām. «Dēls vairs neiet uz skolu, jo pats nespēj pārvietoties. Viņam cauru diennakti vajadzīga palīdzība. Pats viņš spēj paspert vien dažus mazus solīšus, pirms zaudē līdzsvaru un krīt. Es gribētu Arju redzēt mācāmies un rotaļājamies ar citiem bērniem.»

Bērns uzblīdis līdz neiedomājamiem apmēriem, bet ārsti problēmu neredz

Arja ir otrais bērns 35 gadus vecās Rokajas un viņas 45 gadus vecā vīra Ades Somantri ģimenē. Arja tēvs ir fermeris. Zēns nāca pasaulē mājas dzemdībās un pēc dzimšanas svēra 3,2 kilogramus. Tomēr, sasniedzot divu gadu vecumu, viņa svars sācis strauji pieaugt. Sākumā vecāki daudz nebēdājuši un priecājušies, ka zēns padevies «tāds veselīgs». «Viņš bija resnāks nekā mans pirmais dēls un citi ciemata bērni, taču es nedomāju, ka par to būtu jāuztraucas. Mēs bijām priecīgi, ka viņš ir pilnīgāks, un uzskatījām viņu par laimīgu un veselīgu bērnu. Taču pēc dažiem gadiem viņa svars auga vēl vairāk un izgāja ārpus jebkādas kontroles. Tikai tad sapratām, ka pie vainas droši vien ir kāda kaite un viņam vajadzīga ārsta palīdzība.»

Foto: Kadrs no video

Tomēr pārsteidzošā kārtā ciemata ārsti nekādu trauksmi par puikas svaru necēla.

«Viņu vienīgais ieteikums bija viņu nogādāt kādā labākā slimnīcā, ja nu mums liekoties, ka viņam vajadzīga mediķu palīdzība.

Viņa ārstēšanai esmu iztērējis vairāk naudas, nekā varu atļauties. Esmu parasts fermeris, un savilkt galus kopā nav viegli.

Mums jau sāk trūkt naudas, lai apmierinātu viņa milzīgo apetīti. Es aizņemos naudu, lai viņš varētu ēst. Es taču nevaru likt viņam mirt badā,» saka Arjas tēvs Ade.
Foto: Kadrs no video

Ģimene dārgu speciālistu konsultācijas nevar atļauties, tāpēc tagad zēnam noteikta stingra brūno rīsu diēta. «Neviena māte negrib beigt barot pašas bērnu, bet es nezinu citu padomu un esmu bezpalīdzīga.

Neesmu pārliecināta, ka brūno rīsu diēta ko dos, taču tas ir vienīgais, ko vēl varu darīt, lai viņa svara pieaugumu apturētu,» skaidro māte.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu