Sašautais nelegālais imigrants bijis agresīvs un nav reaģējis uz brīdinājuma šāvieniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms izdarīt mērķētu šāvienu, aizturot nelegālo imigrantu, kurš organizējis citu cilvēku pārvešanu pāri Latvijas robežai, robežsargi veica vairākus brīdinājuma šāvienus un mēģināja aizturēt viņu arī ar dienesta suņa palīdzību.

Iepriekš vēstīts, ka par nelikumīgu zaļās robežas šķērsošanu robežsargi vakar aizturējuši desmit Vjetnamas un vienu Krievijas pilsoni. Krievijas pilsoņa aizturēšanai robežsargi bija spiesti pielietot dienesta ieroci.

Kā šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Guntis Pujāts, konstatējot robežpārkāpēju grupu, daļa no viņiem pakļāvās robežsargiem, bet Krievijas pilsonis bija agresīvs un mēģināja bēgt.

Sākumā viņš meta robežsargu virzienā somu, lai novērstu uzmanību, un sāka bēgt. Robežsargi brīdināja viņu latviešu un krievu valodā, bet pārkāpējs turpināja bēgt, tāpēc izdarīti vairāki brīdinājuma šāvieni gaisā.

Tad pārkāpējām ceļā stājās robežsardzes amatpersona, kurai pārkāpējs iesita un nogāza zemē, bet pēc tam atkal turpināja bēgt. Palīgā steidzās cits robežsargs ar dienesta suni, kas mēģināja aizturēt pārkāpēju. Tomēr bēgošais vīrietis bija mežā atradis koka priekšmetu, ar ko vairākas reizes iesita dienesta sunim.

Tika raidīti vēl pieci brīdinājuma šāvieni, tomēr pārkāpējs turpināja bēgt. Līdz robežai ar Krieviju bija palikuši aptuveni 300 metri, kad robežsargs izdarīja mērķētu šāvienu pārkāpēja kājā, jo citu iespēju viņu aizturēt nebija, teica Pujāts.

Pašlaik vīrietis ir īslaicīgās aizturēšanas vietā. Pujāts informēja, ka Krievijas pilsonis dzimis Čečenijā un pašlaik var secināt, ka viņš ir nelegālo imigrantu pārvietotājs jeb cilvēku kontrabandists.

Šis esot pirmais gadījums pēdējos gados, kad cilvēka aizturēšanai izmantots šaujamierocis. Par to arī sākta dienesta pārbaude un kriminālprocess par šaujamieroča pielietošanas faktu, ko izmeklēs Iekšējās drošības birojs.

Vienlaikus Pujāts uzskata - ņemot vērā visus apstākļos, robežsarga rīcība bija pareiza.

Aizturētajam Krievijas pilsonim tika sniegta pirmā palīdzība, un viņš tika nogādāts slimnīcā, kur tika atzīts, ka hospitalizācija nav nepieciešama.

Taujāts par to, kā pēc šī negadījuma jūtas dienesta suns, Pujāts skaidroja, ka viņa rīcībā nav informācijas par četrkājainā drauga veselības stāvokli, tomēr viņš pauda cerību, ka ar dzīvnieku viss būs kārtībā.

Pret aizturētajiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 284.panta par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu personu grupā, pēc 285.panta - liela skaita personu nelikumīga pārvietošana pāri valsts robežai - un pēc 270.panta, proti, par pretošanos varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai, ja tā piedalās noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu