Kanādas ministre: ES nav spējīga slēgt starptautiskos līgumus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kanādas tirdzniecības ministre Kristija Flīlanda pēc sarunu izgāšanās par Kanādas un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līgumu (CETA) piektdien paziņoja, ka ES «nav spējīga» slēgt starptautiskos līgumus. «Kanāda ir vīlusies. Es personīgi esmu ļoti vīlusies,» neierasti emocionālajos komentāros norādīja ministre.

«Man, Kanādai šķiet acīmredzami, ka Eiropas Savienība šobrīd nav spējīga [slēgt] starptautisku līgumu pat ar tādu eiropeisku vērtību valsti kā Kanāda un pat ar tik pacietīgu valsti kā Kanāda,» sarunā ar Beļģijas televīziju norādīja Kanādas tirdzniecības ministre Kristija Flīlanda. «Es strādāju ļoti, ļoti smagi, taču, šķiet, tas ir neiespējami. Esam izlēmuši atgriezties mājās, un es esmu ļoti, ļoti apbēdināta.»

Ar šo paziņojumu viņa nāca klajā pēc neveiksmīgajām sarunām ar Beļģijas Valonijas reģiona prezidentu Polu Maņetu, kurš noraidīja pēdējo kompromisa piedāvājumu kā «nepietiekamu».

Valonijas parlaments pagājušajā nedēļā nobalsoja par CETA bloķēšanu, tādējādi liedzot Beļģijas valdībai akceptēt līguma parakstīšanu.

Taču, lai līgumu parakstītu, nepieciešama visu ES dalībvalstu piekrišana.

Sarunas par CETA tika pabeigtas jau 2014.gadā, taču, Eiropā pieaugot pretestībai, tā ieviešana tika kavēta. Līgums apvienotu 500 miljonus cilvēku apdzīvoto ES ar pasaulē desmito lielāko ekonomiku.

Līguma pretinieki uzstāj, ka tas dod pārlieku lielu varu daudznacionālajām kompānijām un apdraud vides un patērētāju aizsardzības standartus.

Aktīvisti arī norāda, ka CETA rada bīstamu precedentu, kas pavērs ceļu līdzīga līguma noslēgšanai starp ES un ASV jeb TTIP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu