Koalīcija vienojas celt sociālās iemaksas; par progresīvo IIN diskutēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdošās koalīcijas partneri šodien panākuši vienošanos par sociālo iemaksu pieaugumu, savukārt par lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes progresivitāti diskusijas vēl turpināsies, pēc koalīcijas sanāksmes paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Attiecībā uz IIN progresivitāti koalīcijas partneri vēl sagaida Finanšu ministrijas aprēķinus, lai turpinātu diskusijas.

Koalīcijas partneriem ir pilna vienošanās un sapratne par veselības jautājumiem, partneri ir «iegājuši pašā finālfāzē attiecībā uz nodokļu reformu,» apgalvoja Kučinskis. Viņš arī pauda pārliecību, ka šis darbs tiks paveikts.

Sociālās iemaksas iecerēts celt, lai palielinātu veselības aprūpes finansējumu.

Paredzēts, ka sociālās iemaksas solidāri - pa pus procentpunktam - pieaugs gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. Savukārt nodokļu nemaksātājiem varētu būt noteikts speciāls maksājums.

Pagaidām partneri neesot runājuši par summu, bet viņi ir vienisprātis, kas tas būs noteikts maksājums, kas saistīts ar vidējo darba algu, skaidroja premjers. Tādā veidā cilvēki iegūšot obligāto veselības apdrošināšanu.

Attiecībā uz IIN progresivitāti koalīcijas partneri vēl sagaida Finanšu ministrijas aprēķinus, lai turpinātu diskusijas. Premjers akcentēja, ka partneri vienojās «neiet uz budžeta deficītu».

Savukārt veselības ministre Anda

Čakša norādīja, ka tagad minimālā veselības aprūpes pakalpojumu grozā tiks iekļauti arī ģimenes ārstu pakalpojumi.

Lai vienotos par trešdien panākto kompromisu, bija nepieciešamas gan partiju tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), gan arī visas koalīcijas kopīgās diskusijas.

Iepriekš Kučinska vadītā veselības darba grupa vienojās piedāvāt koalīcijai lemt par vienu no diviem veselības nozares finansēšanas avotiem - obligāto sociālo apdrošināšanu sasaistīt ar minimālajām sociālajām iemaksām un novirzīt veselības aprūpei 1,5% no sociālā budžeta, to kompensējot, par vienu procentpunktu ceļot pievienotās vērtības nodokli, vai arī ieviest obligāto veselības apdrošināšanu ar fiksētu vai diferencētu ikmēneša maksājumu.

Ar šo piedāvājumu premjers nāca klajā jūnija sākumā un cerēja vienoties ar partneriem pagājušajā nedēļā. Tomēr koalīcijas partijas, tajā skaitā Kučinska pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība, piedāvātos risinājumus atbalstīt nebija gatavas, tāpēc sarunas ieilga.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu