Pirmizrāde patiesajai kara drāmai par traģisko «Melno svētdienu» Sadrā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2004.gada 4.aprīlī Sadrā, Bagdādē bāzētā ASV Pirmā kavalērijas divīzija piedzīvoja negaidītu un nežēlīgu uzbrukumu, «Melnās svētdienas» bilance bija traģiska: astoņi miruši ASV karavīri, vairāk nekā 60 ievainoti, krituši vairāk nekā 500 irākiešu – gan kaujinieki, gan nevainīgi civiliedzīvotāji. Elli, kas pēc tam valdīja gan Sadrā, gan divīzijas mītnes vietā Forthūdā, Teksasā, atklāj jaunais miniseriāls «Ilgais ceļš mājup», kas «National Geographic» skatāms no svētdienas, 12.novembra. Astoņu sēriju stāsta pamatā ir ABC reportieres Martas Radacas grāmata ar tādu pašu nosaukumu.

Jau rīt lasi interviju ar seriāla galvenās lomas atveidotāju, «Kāršu namiņa» zvaigzni, aktieri Maiklu Kelliju!

«Ilgais ceļš mājup» ir iedvesmojošs stāsts par ASV karavīru pašaizliedzīgo varonību un drosmi briesmīgos ārkārtas apstākļos. Taču tas ir arī stāsts par parastiem cilvēkiem, kuri ir nokļuvuši apstākļos, kas ir ārpus viņu kontroles. Cīņa, kuru viņi izcīna, nav par politiku vai idejām, bet gan vienam par otru, par ģimeni – tā ir vienkārša vēlme izdzīvot un atgriezties mājās. Incidents Sadrā notika vienpadsmit mēnešus pēc tam, kad ASV prezidents Džordžs Bušs paziņoja, ka «misija ir izpildīta», un tas būtiski mainīja amerikāņu militārpersonu viedokli par notikumiem Irākā. Tā vairs nebija miera uzturēšanas misija, bet gan cīņa pret iekšējiem nemierniekiem.

Notikumi seriālā risinās ne tikai izpostītajā Tuvo Austrumu valstī, bet arī Teksasā. Pēc asiņainā uzbrukuma televīzijas kanāls CNN pārtrauca ziņas, lai par to informētu, taču karavīru sievas un citi ģimenes locekļi piedzīvoja 48 ellīgas stundas, kad par kaujas sekām nebija nekādas plašākas informācijas. «Ilgais ceļš mājup» ļauj ieskatīties brālībā, ko, gaidot kādu ziņu par vīriem un atbalstot cita citu, izveidoja militārpersonu sievas.

«Ir svarīgi atcerēties arī par karavīru ģimenēm, viņu cīņas paliek slēptas lielākajai daļai iedzīvotāju. Taču karavīru ģimenes ir tik drosmīgas. Tas ir iedvesmojoši,» atzīst seriāla izpildproducents Miko Allane.

Lai iespējami autentiski atveidotu «Melnās svētdienas» notikumus, par konsultantiem piesaistīti divi kauju dalībnieki, arī radošā grupa tikās ar reālajos notikumos iesaistītajiem cilvēkiem, bet daļa seriāla filmēta Forthūdā. Galu galā nav viegli atveidot reālus cilvēkus un patiesus notikumus.

Bataljona komandieri, ģenerālleitnantu Geriju Voleski, kurš vadīja glābšanas operāciju pēc nemiernieku negaidītā uzbrukuma, atveido «Emmy» balvas nominants Maikls Kellijs («Kāršu nams»). Aizrautīgo ģimenes tēvu, glābšanas konvoja vadītāju kapteini Troju Denomiju atveido vēl viens «Emmy» balvas nominants Džeisons Ritters («Fredijs pret Džeisonu»), bet 24 gadus veco Tomasu Jangu, kas tika smagi ievainots un pēc atgriešanās kļuva par pēckara aktīvistu, – Noels Fišers. Savukārt Džeremijs Sisto («Likums un kārtība», «Bīstamā pilsēta») atveido štāba seržantu Robertu Miltenbergeru, Voleska sievu Līennu - Sāra Veina Kallija («Staigājošie miroņi»), bet Denomija sievu Džinu - Keita Bosvorta («Supermens atgriežas», «21»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu