Rajai līdzīgs robots gatavojas iekarot okeānu dzīles

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Robotikas speciālisti, iedvesmojoties no okeānos sastopamajām rajām, radījuši robotu, kas spēj ātri un pārsteidzoši veikli pārvietoties zem ūdens, ļaujot zinātniekiem zemūdens pētniecību pacelt pavisam jaunā līmenī, vēstīts izdevumā «Digital Trends».

Peldošais robots, ko zinātnieki nodēvējuši par «MantaDroid», ir radīts pēc okeānos sastopamo raju parauga, proti, tam ir spurām līdzīgi «spārni», kas nodrošina tiem pārsteidzošas manevrēšanas spējas, kā arī ļauj tiem zem ūdens attīstīt ievērojamu ātrumu.

«Mūsu mērķis bija atrast alternatīvu propellera mehānismam, ko mūsdienās lielākajā daļā gadījumu izmanto par dzinējspēku autonomajos zemūdens transportlīdzekļos. Rajas spuru imitācija var sniegt daudz plašākas manevrēšanas iespējas, kā arī tā ļauj ierīcei kustēties līgani un ātri,» komentēja profesors Čū Čī-Mengs (Chew Chee-Meng).

«MantaDroid» robots ir jaunas rajas lielumā. Tā spuru platums ir 63,4 centimetri, bet ķermeņa garums 35 centimetri. Unikālākais šajā robotā ir tā spuru mehānisms, kas ļauj spurām dabiski reaģēt uz ūdens plūsmu.

«Pareizais spuru dizains, lokanība un kustību kontrole var ļaut robotam sasniegt ievērojamu veiklību un efektivitāti ūdenī,» piebilda Čī-Mengs.

Robota plakanajam ķermenim iespējams piestiprināt dažādus sensorus, kas būtu noderīgi okeānu pētniecībā. Lai arī pašlaik robots tiek testēts tikai baseinos, eksperti cer, ka dabiskajos ūdeņos, šis robots varēs izmantot visu savu potenciālu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu