Ārsti 2000 gadus vecai mūmijai atklājuši vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Zināms, ka modernā medicīna mūsdienās ir sasniegusi pietiekami augstu līmeni, lai varētu glābt dzīvības tādiem cilvēkiem, kas senāk pagātnē būtu nolemti drošai nāvei. Pat vēzi, ja tas laicīgi atklāts, mūsdienās iespējams veiksmīgi izārstēt. Tiesa, kādam cilvēkam, kurš dzīvojis pirms 2000 gadiem, nebija tik ļoti paveicies, jo vēzi ārsti atklāja vairs tikai viņa mumificētajām mirstīgajām atliekām.

Kā vēsta izdevums «BGR», kādās Ēģiptes kapenēs atrastajai mūmijai Ņujorkas ārsti nolēma veikt pilnu rentgena uzņēmumu, lai noskaidrotu antīkā cilvēka nāves iemeslu. Pārsteidzoši, bet ārstiem izdevās uzstādīt diagnozi šim sen mirušajam vīram. Slimība izrādījās tā pati, kas cilvēkus terorizē vēl šodien – vēzis.

«Audzējs viņam bija fibulā jeb mazajā liela kaulā, un tam bija visas ļaundabīga audzēja pazīmes, turklāt tas bija visai rets vēža paveids,» klāstīja ārsts Marks Levinsons (Mark Levinsohn).

Uzzināt, vai šis cilvēks mira no vēža, tā operācijas laikā vai izdarīja pašnāvību, nav iespējams. Senajiem ēģiptiešiem visticamāk nebija praktiski nekādu zināšanu par vēzi, kā arī trūka tehnoloģiju, lai šo slimību varētu izdziedēt, tomēr avoti liecina, ka operācijas Senajā Ēģiptē tika veiktas jau tajā laikā.

Šī nav pirmā reize, kad tieši šo mūmiju pēta ārsti, tomēr iepriekš uzstādīt pienācīgu diagnozi ārsti nespēja.

«Kopš 2006. gada ir attīstījušās tehnoloģijas, tāpēc mēs tagad varam uzstādīt diagnozes daudz precīzāk,» piebilda Levinsons.

Labās ziņas ir tādas, ka mūmijas izmeklējumus sponsorēja slimnīca, tāpēc 2000 gadus vecajam vīram uztraukties par rēķina apmaksu nevajadzēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu