Sīrija atdod Francijai savulaik Asadam piešķirto Goda leģiona ordeni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sīrija ir atdevusi Francijai Goda leģiona ordeni, kas bija piešķirts Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam, un ceturtdien paziņoja, ka viņš nenēsās tādas valsts apbalvojumu, kura ir Amerikas «verdzene».

Asadu ar Goda leģiona ordeņa augstāko šķiru Lielkrustu 2001.gadā apbalvoja toreizējais Francijas prezidents Žaks Širaks neilgi pēc tam, kad Asads stājās prezidenta amatā, pārņemot šo amatu no sava mirušā tēva Hafeza al Asada. Toreiz bija cerības, ka gados jaunā Asada stāšanās prezidenta amatā iesāks politisku pavasari Sīrijā, bet šīs cerības tika sagrautas.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona administrācija pirmdien paziņoja, ka ir uzsākta «disciplināra procedūra», lai atņemtu Asadam šo ordeni, kas ir Francijas augstākais valsts apbalvojums.

Sīrija ceturtdien paziņoja, ka ir atdevusi atpakaļ šo ordeni pēc tam, kad Francija kopā ar ASV un Lielbritāniju sestdien veica gaisa triecienus pret Sīrijas bruņoto spēku objektiem.

«Ārlietu ministrija ... ir atdevusi Francijas Republikai ... prezidentam Asadam piešķirto apbalvojumu – Goda leģiona Lielkrustu,» paziņoja Sīrijas Ārlietu ministrija.

Tās paziņojumā teikts, ka apbalvojums tika atdots Francijai ar Rumānijas vēstniecības Damaskā starpniecību. Šī vēstniecība pārstāv Francijas intereses Sīrijā.

Sīrijas prezidenta administrācijai tuvs ziņu avots, kas citēts šajā paziņojumā, sacīja, ka šāds lēmums pieņemts pēc «Francijas piedalīšanās līdz ar ASV un Lielbritāniju trīspusējā agresijā pret Sīriju 14.aprīlī».

«Prezidentam Asadam nav nekāds pagodinājums nēsāt apbalvojumu, kas saistīts ar verdzisku valsti un ASV piekritēju, kura atbalsta teroristus,» teikts šajā paziņojumā.

Francija piešķir Goda leģiona ordeni apmēram 3000 cilvēkiem gadā, tai skaitā 400 ārzemniekiem, kam šādi tiek izrādīta atzinība par viņu «pakalpojumiem Francijai», par cilvēktiesību vai preses brīvības aizstāvēšanu, vai citiem cēliem darbiem.

Francija apsūdz Asadu ķīmisko ieroču lietošanā pret civiliedzīvotājiem Sīrijas pilsoņkarā. Francija līdz ar ASV un Lielbritāniju sestdienas rītā veica gaisa triecienus Sīrijā, atbildot uz ķīmisko uzbrukumu, kas nedēļu pirms tam noticis Dumas pilsētā pie Damaskas.

Lai gan Asads ir kļuvis par Rietumvalstu atstumto, viņu turpina atbalstīt Krievijas prezidents Vladimirs Putins, un Krievijas militārā intervence Sīrijā palīdzēja Asadam gūt virsroku pār nemiernieku grupējumiem.

Pats Putins saņēma Goda leģiona Lielkrustu 2006.gadā, un arī viņu apbalvoja Širaks.

Šī nav pirmā reize, kad Makrons atņem kādam ārzemniekam Francijas augstāko apbalvojumu. Viņš jau ir šādi rīkojies pret Holivudas producentu Hārviju Vainstainu, kurš tiek apsūdzēts seksuālā uzmācībā un izvarošanā.

Nacionālo Goda leģiona ordeni 1802.gadā nodibināja imperators Napoleons kā Francijas augstāko apbalvojumu par izciliem nopelniem civilā vai militārā jomā Francijas labā.

Šo ordeni var piešķirt gan Francijas pilsoņiem, gan ārzemniekiem, un to saņēmuši arī vairāki cilvēki no Latvijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu