Ralfs Eilands: Reliģija mūsdienās aizgājusi par tālu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūziķis Ralfs Eilands publiski risina politisko vērtību testu un pārsteidz pats sevi! Jautājumi par marihuānas un prostitūcijas legalizāciju, valsts spēku, imigrantiem un terorismu, nodokļu sistēmu un citi, atbildēšanai uz kuriem nepieciešams padomāt.

Valsts nedrīkst iet karā ar citu valsti, ja to neatbalsta starptautiskā sabiedrība.

Sarežģīts jautājums, jāzina konteksts. Bet principā nepiekrītu! Ja valstij vajag un kaut kas traģisks notiek, ja tev ir agresors, tad tev nevajag piekrišanu, drīkst iet karā.

Manai valstij būtu jādod vairāk naudas par manējo atpalikušākām valstīm.

Šis ir sāpīgs jautājums, un tāpēc arī Tramps īstenībā uzvarēja, jo viņš teica «America first!» - es domāšu par Ameriku pirmām kārtām. Daudzus amīšus bija izbesījis, nu, cik mēs dosim piķi citiem, jādomā arī pašiem par sevi. Es nezinu, kā man atbildēt uz šo jautājumu, bet… vairāk naudas, tas ir atkarīgs no tā, vai esi liela un varena, un spēcīga valsts, un, ja tu esi liela un varena, lai iet «jā» - valstij ir jāpalīdz citām…

Labi, bet ja Latvija…

Nē, mēs nevaram paši tikt ar sevi galā.

Valdībai vajadzētu nodrošināt veselības aprūpi visiem bez maksas.

Es nezinu, kur tāda sistēma darbojas - Šveicē vai Norvēģijā… Man šķiet, ka tāda bezmaksas nemaz nav iespējama, tas, man liekas, nav reāli. Ja mēs ieejam melnajā humorā, tad mūsu jau tā pasaulē ir pārāk daudz. Kur tad mēs nonāksim, ja visiem bez maksas vēl veselība būs.

Medicīniski asistētai pašnāvībai vajadzētu būt legālai.

Jā, noteikti. Izbeidz mocības sev, izbeidz mocības saviem draugiem, radiem. Ir smagi noskatīties, kā tavs ģimenes loceklis mirst un viņš to grib izdarīt ātrāk.

Novērošanai terorisma apkarošanas nolūkos vajadzētu būt ierobežotākai, novērošana ir aizgājusi par tālu.

Tīri Guantanamo līcis, manuprāt, jā, traki, kauna traips. Bet vai tiešām tas ir baigi slikti - spīdzināt cilvēku, kas ir apšāvis simtiem citu, pats spīdzinājis bērnus… Tāpēc, man šķiet, es būšu ļoti nehumāns, man šķiet, ka ar teoristiem var darīt, ko grib. Kāpēc ne, nekas nav aizgājis par tālu. Ja tev ir tikai aizdomas, tad ne. Ja tu zini, ka viņš ir terorists, tad tu vari darīt visu.

Nāvessods ir piemērojams atsevišķos gadījumos.

Jā.

Rehabilitēt noziedzniekus ir daudz svarīgāk, nekā sodīt viņus.

Kas tā par rehabilitēšanu?

Atgriezt sabiedrībā.

Nē, viņi ir jāsoda. Tur jau neko baigi nevar rehabilitēt. Mēs jau redzējām Kubrika filmā. Baigi neiznāca, ne ar visām zālēm, Mehāniskajā apelsīnā.

Kā to ņem. Tas jau arī bija sods…

Es uzskatu, rehabiltēšana arī ir tā cietumā atsēdēšana. Saprot vai ne. Un tad tu iznāc ārā, un, ja tu atkal sastrādā muļķības, tad tu nonāc tur atpakaļ. Ok, vēlreiz maucam uz spa paārstēties.

Valdībai iesaistīties biznesa regulēšanā ir slikti.

Tas ir censties apkarot Mobilly?

Piemēram, jā - piedalīties ar valdības vai pašvaldības uzņēmumu brīvajā tirgū.

Jā, bet ja tirgū nav spēlētāju?

Jā, likumā ir teikts, ja tirgū nav spēlētāju un pakalpojums nav nodrošināts, tad to nodrošina pašvaldība, bet te ir jautājums plašāk par valsts dalību uzņēmējdarbībā - kas iesaistās arī tad, ja varētu neiesaistīties.

Nu, ja varētu neiesaistīties - tad ņemam, ka nē - nevajag viņiem!

Spēcīgas militārās spējas ir nozīmīgākas par veiklu valodu diplomātijā un ārpolitikā. Militārās spējas ir būtiskākas…

Jā. Tāpēc, ka mēs esam pierādījuši, ka tas nedarbojas, jo karo visu laiku. Amerikā apšauj skolēnus vai teroristi kaut ko nobombī Francijā - cik ļoti tas tvīts «our thoughts and prayers are with them» - mūsu domas un lūgšanas ir ar cilvēkiem, kuri ir cietuši - tas baigi nepalīdz.

Tātad valstij ir jābūt ar savām militārajām jaudām…

Valstij ir jābūt ar olām! Tā, ka tu vari arī iedot pretī! Vienmēr kaut kas var notikt. Un tāpēc ir labi, ka mums ir vīri un sievas formās, kuri var mūs aizstāvēt.

Dažas reliģijas ir vairāk problēmu radošas nekā citas reliģijas.

Man šķiet vispār, tā kā ir aizgājusi reliģija mūsdienās, ar nodokļu nemaksāšanu par ēkām, mēs esam labie un mūsu dievs ir īstais, bet citu nē nē, tas nav… Tas ir mazliet par tālu no sākotnējās idejas - iemācīsim cilvēkam nezagt un nedarīt sliktas lietas, te ir pāris noteikumi, jūs varat nākt pie mums, mēs jums par to pastāstīsim un dzīvosim visi tādā grupā. Tas ir jau sen aizgājis prom no tā. Man šķiet, globāli ir čābīgi ar reliģijām pasaulē. Jā, un man liekas, ka ir arī reliģijas, kuras ir agresīvākas. Bet es nevaru to norakstīt uz reliģijām vien, bet varbūt uz tiem platuma grādiem, kur tevi saule vairāk pārcepina. Vai arī vienkārši ir sektas, ir fanātiķi. Tāpēc, kā man tagad teikt… Nesen noskatījos vienu dokumentālo filmu, kur viņi viens uz otru lika virsū… Tāpēc nē - reliģija kopumā mūsdienās ir bišku par traku.

Ja cilvēks vēlas braukt bez drošības jostas, viņam vajadzētu būt tādām tiesībām.

Sākumā es iedomājos, ka jā, jo tu nenodari pāri citam, jo tu nebrauc pālī, tu nevari notraumēt citu, bet… Labi. Lai viņam ir tiesības, lai viņš lemj pats. Un, ja arī tuvinieki pārdzīvos, ka viņiem ģimenē ir viens tāds, kurš nesprādzējas, tad varbūt viņi pierunās sprādzēties.

Viņš kalpos par piemēru, izlidojot pa priekšējo stiklu?

Jā, Jānīt, piesprādzējies, redzi, kā Arnoldonkulis izlidoja pa logu un viņam sašķīda galva. Tā tas izskatījās, redzi (rāda iedomu bērnam iedomu fotogrāfiju) - gribi tāpat? Gribi tāpat? Nu, nu, nu.

Veco laiku iekārtas, kā monarhija un aristokrātija. Tās vajadzētu likvidēt, ar to domājot aristokrātiska tipa privilēģijas, kas nav sazobē ar mūsdienu dzīves ritmu.

Vai tad mēs nevēršamies atpakaļ uz Padomju Savienību, kur visi ir vienādi? Katram jau ir savas atlaides… Piemēram, mani ielaidīs kādā iestādē bez rindas iekšā, tāpēc ka es dziedu. Patīku apsargam. Tas jau diezgan līdzīgi, manuprāt. Tāpēc man liekas, ka nē. Mums prezidentam jau arī ir dzīvoklis pēc tam un šoferis. Nav jau slikti. Kaut arī man šobrīd viņš nešķiet baigi labs savā amatā, bet, ja jau viņš ir bijis un darījis to grūto darbu, un viņam visu laiku tie sūdi no sabiedrības mutes maukuši virsū - tad lai viņš dzīvo tajā dzīvoklī. Vismaz dzīvoklis palika.

Vienlīdzība ir tikpat svarīga kā ekonomiskā izaugsme.

Kādā ziņā vienlīdzība?

Ekonomiskā vienlīdzība, tiek risinātas nabadzības problēmas…

Jābūt risinātām, bet tie slāņi jau tāpat ir dažādi. Norvēģijas veiksmes pamatā ir spēcīga vidusšķira. Teorētiski sanāk, ka nav baigā vienlīdzība, tāpat būs kāds augstāk. Tāpēc.. nē! Katrs pats savs laimes kalējs.

Prostitūcijai vajadzētu būt legālai.

Jā, absolūti. Lai tā ir legāla, lai viņas maksā nodokļus, lai viņas pārbauda. Lai es zinu, ja vēlos papriecāties ar meiteni uz Lienes ielas, lai viņai visi papīri ir kārtībā un es neko nedabūšu. Tāpat vientuļie džeki, kā viņiem tikt galā? Tagad es nevaru pateikt - aizej pie meitenes uz Lienes ielas, jo teorētiski tas ir nelegāli. Ja būtu legāli, forši. Visi zina, kā tas notiek. Amsterdamā viņas nevienam netraucē. Tūrisms. Viss notiek.

Valsts loma būtu pārdalīt labumu no bagātajiem uz nabagajiem.

Tā ir arī nodokļu sistēma?

Jā, piemēram, progresīvais nodoklis. Nu, ne tāds kā mums, bet progresīvais nodoklis.

Nu ne jau arī tāds kā, neatceros, kurā valstī bija, kur noķēra to formulas džeku, kurš pārkāpa ātrumu par 10 kilometriem stundā, no sērijas, un samaksāja sodu 20 štukas. Tas arī ir par tālu. Lai arī viņam tie ienākumi ir lieli, bet, nu, skarbi.

Bet tādā ziņā, kaut kā cilvēkiem, kuriem neiet tik labi dzīvē, vajag nākt kaut kā pretī.

Vai tu būtu gatavs kā mūziķis, ka tev ir lielāks nodoklis par tavu peļņu, virs kaut kāda ienākumu sliekšņa?

Tur padziļināti jāskatās. Dažos gadījumos jā, dažos gadījumos nē. Bet sabiedrībai ir jānāk pretī.

Mums ir jāpalielina nodokļi ražošanai, lai aizsargātu klimatu, vērstos tā pret klimata pārmaiņām.

Man šķiet, ka klimata pārmaiņas ir liela problēma visā pasaulē. To nevajag ignorēt. Netici man, palasi pāris zinātniskus rakstus. Kaut kā ar to ir jācīnās. Teorētiski uzliktu alkoholam vēl lielāku nodokli, nu, vai baigi pārstātu cilvēki dzert?

Alkohols vēl tā, cik tur izmeši rodas, ja nu vienīgi tu pats kā izmesis, kad sadzeries… bet cits piemērs, auto - vai tu būtu gatavs maksāt lielāku auto nodokli, ja tu zinātu, ka šis nodoklis aiziet klimata pārmaiņu problēmu risināšanai?

Konkrēti Latvijā?

Konkrēti Latvijā.

Nē, neticētu. Mums taču visādas komisijas taisa un aplikācijas, kas izpēta visādas lietas. Nē, man liekas, nē. Es vispār esmu baigi skeptisks par to, kas pie mums notiek.

Dažas valstis un civilizācijas ir ienaidnieki pēc savas dabas.

Nē! Mūsu agresīvais kaimiņš pēc savas dabas nav ienaidnieks, jo cilvēks ir cilvēks. Nomainītos vara un visa tā iekārta, un tā galva pamazām atvērtos pasaulei plašāk vaļā. Vai cilvēks Krievijā ir vainīgs, ka dzīvo informācijas burbulī? Daļēji jā. Jo, ja jau Krievijā ir inteliģence, tad jau kaut kā tu vari nonākt līdz tam spēkam. Neviens jau no mātes ar velosipēdu neizbrauc. Visiem starts ir vienkāršs. Bet, ja tu esi piedzimis krievs Krievijā un tāpēc ienaidnieks Latvijai - tā uzskatīt ir baigi muļķīgi.

Ja imigrants manā zemē uzvelk savas valsts karogu, man tas ir ok.

Mierīgi, lai viņš karina pa logu ārā. Lai tik viņš nestaigā ar to karogu apkārt un nesaka, ka šī zeme, uz kuru esmu atbraucis, ir galīgi garām. Var jau būt dažādi iemesli, kāpēc viņš šeit atrodas, un viņš tāpat var mīlēt savu zemi. Bet respektē! Kamēr tu māki mūsu valodu. Kamēr tu respektē cilvēkus apkārt tev šeit, respektē mūsu likumus un mūsu kultūru, tikmēr tu vari laiku pa laikam pateikt - hei, es esmu no Lietuvas. Un šodien mūsējie spēlē basīti, un es ņemšu karogu līdzi un fanošu par viņiem, sorry, es zinu, ka ir spēle pret Latvijas komandu un varbūt es tik ļoti nekliegšu par saviem leišiem, bet ziniet, džeki, es esmu par Saboni, nevis Porziņģi. Tas ir normāli.

Marihuānai vajadzētu būt legālai.

Agrāk es domāju, ka nevajadzētu. Šobrīd es domāju, sāksim ar dekriminalizāciju un tālāk skatīsimies, kādos apmēros un kam tas ir pieejams. Es uzskatu, ka tam nav jābūt tā, ka tu nāc uzreiz veikalā, kad tev ir 18 gadi, un tu vari nopirkt, ko tik vien vēlies. Bet kaut kā tev ir jābūt pieejamam. To es skaidroju ar tādu ideju. Es esmu tēvs un es esmu mājās, un mans dēls vai meita nāk mājās no ballītes divos naktī, un man ir jāizvēlas, ko es sūtītu viņai pretī - baru ar džekiem pālī vai baru ar džekiem, kuri ir appīpējušies.

Noteikti lai nāk manam bērnam pretī bars ar cilvēkiem, kuri ir apkurījušies. Ja ir pālī, tad ir lielāks variants, ka kaut ko traku var izdarīt manam bērnam.

Marihuāna ir ļoti traka lieta, kas ir norakstījusi vairākus ļoti talantīgus māksliniekus man apkārt, jo paliek slinki un daudz ēd, un resni. Tāpēc es uzskatu, to vajag kaut kā normēt. Tomēr, ja alkohols ir legāls, tad marihuāna arī mierīgi var būt.

Imigrācijai uz manu zemi vajadzētu būt strikti kontrolētai un maksimāli ierobežotai.

Man ir ērti lidot Šengenas zonā, bet es uzskatu, ka vajadzētu kontrolēt. Jo tas, kas notiek pasaulē, ir briesmīgi. Man ir vairāk bail aizbraukt uz Franciju nekā, kad es biju Ziemeļkorejā. Jo es zinu, ka Ziemeļkorejā īsti neviens neuzspridzinās sevi, kad mēs tur staigāsim apkārt, bet Francijā… Es vēl esmu cilvēks, kurš iet uz koncertiem, un, jā, man ir bail, ka kaut kas var notikt, jo tie notikumi ir diezgan bieži.

Homoseksuāliem cilvēkiem vajadzētu tādas pašas tiesības kā heteroseksuāliem, ieskaitot tiesības adoptēt.

Jā. Tāpēc, ka viņiem ir nauda (kariķētā balsī). Un ja viņi paņems bērnu un liks foršā skolā mācīties, tas ir tikai ļoti labi.

Jā, kāpēc gan ne. Viņi var dot cerību vairākiem cilvēkiem.

Nodokļu maksātāju naudu nevajadzētu tērēt mākslas un sporta atbalstīšanai

Nē. Vajadzētu gan. Uzskatu, ka šobrīd tas ir traki par maz. Kā es ar saviem kolēģiem, gan mūziķiem, gan sportistiem, ik pa laikam runāju, joprojām valstī ir tas fenomens ar gudrajām galvām. Kad tev vajag atbalstu, maukt uz kādu pasākumu un kaut ko darīt, tad ne, ne, mums nav naudas. No sērijas - ieķīlā dzīvokli un visa ģimene un visi labie radi atdod visu, ko vien var dabūt, lai tu ieliktu līdzekļus šim pasākumam.

Un tad, kad tu gūsti panākumus, tad pēkšņi valsts gudrās galvas ir klāt un JĒĒĒ - LATVIJA - VIŅŠ IR AR MUMS! MŪSĒJAIS!!! Un mēs tev iedodam tagad prēmiju un tu esi kruts… Vajag sniegt atbalstu, jo sports un māksla mūsdienās ir daudz labāks instruments labsajūtas radīšanai nekā mūsu politiķi.

Noslēdzot testu: bija svarīgi saprast, kā tu domā par politiskām vērtībām, rotaļas iznākums ir - tuvākais, kas tev ir bijis pasaules politikā, ir Bils Klintons.

Jeei, es jums varu apsolīt, es negulēju ar to sievieti!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu