Grenlandes piekrastes ciematam pietuvojies milzu aisbergs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Milzu aisbergs pie Inaarsuitas ciemata Grenlandes piekrastē 2018. gada 12. jūlijā; ilustratīvs foto.
Milzu aisbergs pie Inaarsuitas ciemata Grenlandes piekrastē 2018. gada 12. jūlijā; ilustratīvs foto. Foto: Reuters / Scanpix

Milzu aisbergs, kurš pietuvojies Grenlandes krastam, radījis lielu satraukumu piekrastes ciemata Inaarsuitas iedzīvotājos, vēsta aģentūra Reuters.

Pastāvot riskam, ka milzu leduskalnam sašķeļoties, tā radītais cunami vilnis varētu applūdināt ciemata ēkas, uzsākta daļēja iedzīvotāju evakuācija.

Inaarsuitas piekrastē esošā videokamera fiksējusi, kā no aisberga atšķeļas prāvs gabals un ieslīd ūdenī.

Vietējie mediji ziņo, ka aisbergs ir uzsēdies uz sēkļa Inaarsuitas piekrastē un patlaban nekustas.

Vietējie iedzīvotāji un varas iestādes apgalvo, ka tik liela izmēra leduskalns piekrastē līdz šim vēl nav novērots.

Dānijas ziņu aģentūra «Ritzau» ziņo, ka no Inaarsuitas ciemata evakuēti 169 iedzīvotāji, kuru mājokļi atrodas vistuvāk piekrastei.

Vietējās pašvaldības pārstāvji atzinuši, ka leduskalnā redzamās plaisas liek bažīties par to, ka aisbergs kuru katru brīdi var sašķelties. Situācijas bīstamību vēl vairāk pastiprina fakts, ka piekrastē izvietota gan ciemata elektrostacija, gan degvielas uzpildes stacija.

Ekologi jau iepriekš brīdinājuši, ka klimata pārmaiņu rezultātā šāda aisbergu dreifēšana ir novērojama aizvien biežāk, un tā palielina cunami viļņu rašanās risku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu