Ananass – nākotnes potenciālais brūču dziednieks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ananass ir viens no populārākajiem tropiskajiem augļiem pasaulē. Tas ir garšīgs un, protams, izskatīgs. Tomēr tās nav vienīgās šā augļa kvalitātes, proti, zinātnieki ir pārliecināti, ka nākotnē tas varētu palīdzēt sadziedēt brūces.

Kā vēsta «Reuters», ananass satur bromelīnu – dabisko pretiekaisuma līdzekli. Brazīliešu pētniekiem izdevās šo bromelīnu pārnest uz nanocelulozes pārsēju, ko vēlāk var izmantot, pārsienot brūces.

«Šis nanocelulozes pārsējs, kas satur bromelīnu, palīdzēja ātrāk sadzīt brūcēm. Tieši to mēs arī cerējām novērot, jo bromelīns atbrīvo ievainojumu no atmirušās ādas slāņa, ļaujot skābeklim labāk piekļūt brūcei,» atklāja profesore Priscilla Mazola.

Nanoceluloze tiek radīta, izmantojot baktērijas, kas barojas ar augli. Pētnieki atklāj, ka medicīnā šāda veida pārsēji būtu ārkārtīgi noderīga inovācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu