«Saskaņas centra» aģitācijas kampaņu apmaksājusi Maskavas firma (283)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TV3/Nekā Personīga

Pirms 11. Saeimas vēlēšanām «Saskaņas centrs» izmantojis Krievijas polittehnologu pakalpojumus, kas varēja izmaksāt vairākus tūkstošus latu un šo sadarbību koordinēja partijas līderis Jānis Urbanovičs. «Saskaņas centra» līderis iepriekš norobežojās no Maskavas konsultantiem, taču tagad izrādās, ka tiem devis uzdevumus.

Kā vēsta raidījums «Nekā personīga», šī rīcība faktiski pielikusi punktu Jāņa Urbanoviča politiskajai karjerai, jo viņam turpmāk liegta pieeja valsts noslēpumam.

Partijām ir aizliegts pieņemt ziedojumus no ārvalstīm un par to draud pat cietumsods. Korupcijas Novēršanas un Apkarošanas birojs (KNAB) 3 gadus ir veicis pārbaudi un nolēmis tomēr neierosināt riminālprocesu, jo partiju finansēšanas pārkāpumi tikuši kriminalizēti tikai pēc Saeimas vēlēšanām. «Nekā Personīga» rīcībā esošais KNAB lēmums rāda, kā pieredzējusī Krievijas firma palīdzēja «Saskaņas centram» vēlēšanās.

Pakalpojumi izmantoti pašreizējās Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas gaitā

Saeimas vēlēšanas 2011.gada septembrī bija karstas. Iepriekšējais parlaments bija atlaists un «Saskaņas centram» parādījās negaidīta iespēja izrāvienam no mūžīgās opozīcijas.

Lai palīdzētu «Saskaņas centram», Latvijā ierodas 6 cilvēki no Krievijas, kas pārstāv Maskavas pieredzējušāko sabiedrisko attiecību un politisko konsultāciju firmu Nikkolo M. Tā savus pakalpojumus iepriekš sniegusi kā Jeļcina, tā arī Putina administrācijai. Galvenais kompānijas koordinators Latvijā Nikkolo M ģenerāldirektors Georgijs Gambašidze. Uzdevums –

«Saskaņai» jāiegūst vismaz 30 mandāti parlamentā. Kampaņas mērķi - Rīga un Latgale.

Divas nedēļas pirms vēlēšanām «Nekā personīga» pamanīja Maskavas viesus Daugavpili, kur viņi apmācīja partijas aģitatorus, kā pareizi strādāt gan ar krievu, gan latviešu vēlētājiem.

Maskavas konsultantu klātbūtnei «Saskaņas» kampaņā nebija jākļūst publiskai. KNAB rīcībā esošās sarunas liecina, ka pēc «Nekā personīga» pārraidītās Daugavpils reportāžas, Nikkolo M konsultanti sāk ievērot izteiktu konspirāciju. Nevienu vārdā telefonsarunās nesauc. Arī «Saskaņas centra» līderis Jāni Urbanovičs, kurš partijas cilvēkiem stādīja priekšā Gambašidzi, pa tiešo ar Maskavas viesiem cenšas nesazināties. Krievijas polittehnologi uzturas Urbanoviča «Baltijas Foruma» birojā līdzās Saeimai. Tomēr tikšanos ar «Saskaņas centra» līderi organizē ar starpnieku palīdzību. Iesaista «Saskaņas centra» jauniešus, konsultantus un deputātus.

Urbanoviču sarunās sauc vai nu par «Lielo» vai «Draugu».

Maskavas speciālisti cenšas iegādāties mobilo telefonu datu bāzi, lai vēlēšanu dienā nosūtītu aicinājumu balsot par «Saskaņu», plānota arī strīdīga aģitācija pie iecirkņiem. Visām darbībām tiek prasīts «drauga» jeb Urbanoviča saskaņojums

2011. gada 16. septembris

Foto: TV3/Nekā Personīga

GG Šeit es vēlreiz jūs traucēju.

JU Jā, jā

GG Mēs varam, jūs beidzot kaut ko izlēmāt? Varam vienkārši, ja naktīs strādās, varam uz Latgali paspēt.

JU Ai! (nopūšas)

GG Uz Rīgu un Latgali.

JU Rīgu nedrīkst taisīt! Strelku nevajag taisīt Rīgā.

GG Aha .Nu, tad viss, tad varam Latgalē un jau nezinu tur..

JU Nevajag to darīt. Es domāju, labāk vispārējo atsaukšanas signālu, nu, mēs te ļoti daudzus esam nobiedējuši.

GG Juridiski mēs esam ..

JU Es zinu! Kāds te sakars ar juridiski! Tā taču nav Krievija! Tā taču nav tiesa, tas ir pavisam cits gadījums. Mentalitāte. Mēs negribam provocēt, dot nevis juridisku, bet morālu iemeslu izolēt mūs. Saprotat?

GG Skaidrs!

JU Davaite, to atceļam!

GG Bet Latgali, ja uztaisīsim?

JU Nu, Latgale vēl būtu kā būtu, bet Rīgā nedrīkst. Sarunājuši?

GG Labi, sarunājuši labi!

JU Hallo?

GG Jūs saņēmāt īsziņu?

JU Īsziņas var sūtīt jebkurš jebkuram.

GG Ā-ā, lūk, pēdējā (smejas). Lūk, es tur, pirms manām jums atnāca īsziņa.

JU Jā, es redzēju!

GG Jā. Mēs to arī apturam?

JU Nē, to nedrīkst, nevajag, to cilvēki sūta cits citam, viss normāli.

GG Ja, normāli? Viss, lieliski.

JU Normāli, normāli. Galvenais, lai fotogrāfijas, es par fotogrāfiju. Nu, iela, cilvēks, krāsas - to nevajag. Bet tā, protams, vajag.

GG Jā, viss, skaidrs, paldies milzīgs.

Pakalpojumus apmaksā kāds no Maskavas.

Rēķinus sabiedrisko attiecību konsultanti saskaņo ar Maskavu. Krievijas konsultantu uzturēšanās Latvijā izmaksā vismaz 15 tūkstošus latu.

Vēlēšanu dienā Gambašidze ar kādu Krievijā dalās savā priekā par darba rezultātiem.

2011.gada 17.oktobris

O. Sveiks, mans dārgais. Nu, stāsti, es tikko kā atlidoju no Batumi, lūk, uz Domodedovo..

GG Nu, vispār, mūsu diženā partija tur veiksmīga uzvarēja! Paņēma tur labu, ieguva labu potenciālu nākotnei.

O. Skaistulītis, skaistulītis.

GG Jā, lūk.

O. Tā viss, Rīga ir mūsu?

GG Jā, jā!

O Ja? (smejas) Cik procentus ieguva?

GG Viņi saņēma 29, jā, bet 30% jā, lūk, un pagaidām 32 mandātus

O Jā.

GG Bet domāju, ka būs vairāk.

O Nu, tas ir, tu tur visu izpildīji, ja?

GG Jā, visu!

O Tev taču it kā vajadzēja iziet uz 31?

GG Jā, jā, mums bija pieprasījums pēc 30-31, mēs uztaisījām 32 un tagad tur laikam vairāk, vēl vairāk apsēdīsies.

O Prēmija būs?

GG Apsolīja!

O Apsolīja?

GG Jā!

O Nu viss, mēs tevi no jauna mīlam, un no jauna sveiks.

«Saskaņas centra» uzvara pietuvināja viņus varai tuvāk nekā jebkad agrāk.

Arī Zatlera izteikumi par tankiem lika noticēt, ka «Saskaņai» tiešām uzticēs vadīt kādas ministrijas.

Tomēr piepeši viss mainās. Dombrovska valdību sastāda bez Urbanoviča vadītā spēka, un Zatlers pārstāj aizstāvēt «Saskaņas centru». Tagad Izrādās, ka Krievija bija ieinteresēta sava cilvēka iecelšanā satiksmes ministra krēslā, un šīs nozares atbildību uzticot «Saskaņai», pavērtos iespēja to kontrolēt. Maskavas konsultanta saruna ar kādu savu kolēģi netieši to apliecina.

2011.gada 29.septembris

GG(..) Vispār es viņam pateicu, ka tas bija viens no vissvarīgākajiem solījumiem. Vispār tāds moments. Tagad pats svarīgākais, lai sāktos iecelšanas. Ja iedos kaut vai vienu vai divas ministrijas, vairāk nevajag.

E. Ko?

GG Man vispār nevajag viņa premjerību, lai dod ministrijas. Vispār, man būtu izdevīgi ceļi.. Tu zini, šeit tā, Komunikāciju un transporta ministrija, kur ietilpst ceļi, telemediji un viss, komunikācijas, vispār, viss, lūk, tā. Paskatīsimies, paskatīsimies. Galvenais, lai viss notiktu ātri, kā mēs gribam.

«Saskaņas centrs» vismaz vārdos norobežojas no Maskavas «konsultantiem»

Urbanovičs KNAB skaidrojas, ka nav Krievijas speciālistus meklējis. Tie uzplijušies paši un partija viņus padzinusi un nekādus pakalpojumu nav pieņēmusi. «Nekā personīga» Urbanovičš negribīgi min, ka līgumu ar Nikkolo M parakstīja, taču lauza.

Politiskajām partijām ir aizliegts saņemt naudu vai pakalpojumus no ārvalstīm. Šādos gadījumos nauda jāatmaksā atpakaļ. 2011. gada rudenī Saeima, tostarp «Saskaņas centra» deputāti nobalsoja, ka turpmāk par to draudēs arī kriminālatbildība. Grozījumi stājās spēkā oktobrī - divas nedēļas pēc tam, kad ar Nikkolo M palīdzību Saeimas vēlēšanās uzvarēja «Saskaņas centrs».

Komentāri (283)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu